ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēness ķīmija


Publicēts: 30.06.2009

Nu jau "aizsaulē" aizgājusī JAXA Mēness zonde Kaguya (Selene) ir palīdzējusi ne tikai ieraudzīt ļoti detalizētu Mēness virsmu, bet arī izveidot ķīmisko elementu karti, kurā pamanīti daži agrāk neredzēti elementi uz Zemes pavadoņa.

Robers Rīdijs no Planetārās zinātnes institūta Tuksonā veido Mēness elementu karti, izmantojot JAXA Kaguya gamma staru spektrometra datus. Rezultāti ir pārsteidzoši. Uz Mēness virsmas ir ieraudzīti elementi, kuri tur agrāk nebija pamanīti. Rīdijs un Kaguya zinātnieku grupa ir atraduši urāna "pēdas".

Apollo un Lunar Prospector misiju ietvaros iegūtajos gamma staru spektrometru datos bija redzami tikai daži elementi. Rīdija un Kaguya grupas kartēs, kas iegūtas ar jaudīgāku un precīzāku instrumentu, redzami jau daudz vairāk ķīmisko elementu. Papildus urānam, ir pamanīts arī torijs, fosfors, skābeklis, magnijs, silīcijs, kalcijs, titāns un dzelzs.

 

Kaguya bija JAXA projekts, kas startēja 2007. gada septembrī. Projekts patiešām jau ir pagātnē, jo šā gada 10. jūnijā zonde ietriecās Mēness virsmā.

"Mēs esam ieraudzījuši urānu, par kuru agrāk netika ziņots," pastāstīja Rīdijs. "Mēs atrodam arvien jaunus elementus un uzlabojam zināšanas par Mēness virsmas sastāvu."

Rīdijs sadarbojās ar JAXA kopš 2007. gada. "Tas ir liels gods būt par JAXA zinātnisko līdzstrādnieku," teica Rīdijs. Šobrīd Rīdija darbu turpina finansēt NASA SALMON programmas ietvaros. "Šis darbs ievērojami uzlabo mūsu zināšanas par Mēness sastāvu, izcelsmi un attīstību," teica Rīdijs. Iegūtie rezultāti palīdzēs plānot lidojumus nākotnē un arī izvēlēties optimālāko vietu Mēness bāzes izveidei.

Planetary Science Institute

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!