ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kopernika krātera pamatne skolas aktu zāles sienai


Publicēts: 10.04.2013

11 metrus platu un vairāk nekā 5 metrus augstu sienu tu varētu aplīmēt ar Kopernika krātera pamatni. Vai varbūt grīdu, lai varētu iztēloties, ka pastaigājies pa Mēness virsmu?

Šāds attēls ir izveidots Lunar Orbiter datu atjaunošanas projekta ietvaros. Iespaidīgā Kopernika krātera mozaīkas tapšanā izmantoti 24 augstas izšķirtspējas attēli, kurus 1967. gada 16. augustā fotografēja Mēness izpētes zonde Lunar Orbiter V.

Ņemiet vērā, ka pilnas izšķirtspējas fotogrāfijas izmērs ir 24 Gb.

Lunar Orbiter attēlu atjaunošanas projekts (LOIRP) NASA Eimsa Izpētes centrā ir sava veida arheoloģija. Projektā iesaistīto speciālistu rīcībā ir 1478 lenšu kasetes, kuras ierakstītas NASA automatizēto Lunar Orbiter misiju laikā 1966. un 1967. gados.

Attēli tika izmantoti, lai izveidotu ieplānoto nosēšanās vietu kartes Apollo misijām. Šos arhīvus gatavojās iznīcināt, bet tagadējais LOIRP vadītājs Deniss Vingo un viņa kolēģi 2007. gadā izglāba datus no pazušanas.

Datu apjoms ir vairāk nekā iespaidīgs. Kopējais lenšu svars pārsniedz 21 tonnu. Lunar Orbiter zondes ir nofotografējušas visu Mēness virsmu, atstājot nākamajām paaudzēm 900 reklāmas stenda izmēra fotogrāfijas. Automatizētie aparāti Lunar Orbiter darbojās kā miniatūri "fotomāti" un TV pārraides stacijas. Zonde uzņēma Polaroid fotogrāfijām līdzīgus Mēness attēlus, ieskanēja tos un nosūtīja uz vienu no trijām stacijām uz Zemes, kur tos ierakstīja lentē.

LOIRP komandai ne tikai izdevās izstrādāt metodi, kas ļāva iegūt attēlus no filmas, bet izrādījās, ka liela daļa no Mēness virsmas attēliem pēc savas kvalitātes ir salīdzināmi ar mūsdienās iegūtām fotogrāfijām.

Moon Views, NASA Lunar Science Institute

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!