ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kā radies Mēness


Publicēts: 26.01.2008

Mēness ir Zemes vienīgais pavadonis un tuvākais dabīgais objekts. Zemes dabīgais pavadonis spēcīgi ietekmē uz Zemes notiekošo - rada paisumu un bēgumu, kā arī iespaido dzīvās būtnes. Daži zinātnieki uzskata, ka, pateicoties tieši Mēness ietekmei, uz Zemes ir labvēlīgi apstākļi dzīvībai.

Mēness atrodas 384 400 kilometru attālumā. Tā apriņķošanas periods ap Zemi ir 27,3 dienas. Tā rotācijas periods ap savu asi ir tikpat garš kā apriņķošanas periods ap Zemi, tādēļ mēs no Zemes redzam tikai vienu pavadoņa pusi. Temperatūra uz Mēness virsmas svārstās no +120 līdz -230 grādiem pēc Celsija.

Mēness virsma ir krāteriem klāta. Tā kā uz Mēness nav atmosfēras un tektonisko procesu, pavadoņa virsma ir praktiski nemainīga. Lielākā daļa krāteru ir radušies Saules sistēmas planētu formēšanās laikā.

Ja mēs palūkojamies uz Mēnesi, jo sevišķi pilnmēness laikā, skaidri redzam, ka tas ir vietām gaišs, vietām tumšs. Senākos laikos cilvēki domāja, ka tumšie laukumi ir ūdens, tādēļ nosauca tos par jūrām. Tomēr, kā izrādījās vēlāk, šiem laukumiem nav nekāda sakara ar ūdeni. Pēc smagās meteorītu bombardēšanas Mēness virsmā bija daudz plaisas, pa kurām izplūda vulkānisks materiāls, kas pēc tam atdzisa. Bijušie lavas ezeri ir tumšie laukumi.

Ir vairākas teorijas par Mēness izcelsmi, bet mūsdienās tikai viena no tām tiek uzskatīta par vispareizāko.

  • Mēness radies vienlaikus ar visām citām Saules sistēmas planētām - tika atmesta, jo Mēness kompozicionāli atšķiras ar to, ka tam nav dzelzs kodola.
  • Mēness ir Zemes savākts asteroīds - teorija neattaisnojās, jo pēc tam, kad tika iegūti Mēness iežu paraugi, atklājās, ka tie ir ļoti līdzīgi Zemes iežiem. Kā arī jāpiebilst, ka potenciālais asteroīds būtu lidojis tik ātri, ka tā noķeršana praktiski nav iespējama.
  • Trešā teorija liecina, ka Zeme savulaik ir griezusies tik ātri, ka tās daļa ir atdalījusies un kļuvusi par Mēnesi. Analizējot Zemes patreizējo kustību un citus parametrus, teorija tika atmesta.
  • Ceturtā un visjaunākā teorija, kas ir arī populārākā un atzītākā, vēsta, ka Mēness radies Zemes formēšanās pirmsākumos, kad planētā ietriecies Marsa izmēra objekts. Tam jau bija izveidojies dzelzs kodols, kas sadursmes rezultātā sakusis ar Zemes kodolu. Pēc trieciena ap Zemi izveidojies putekļu un atlūzu disks, no kura tad arī ir radies Mēness.

Lielās sadursmes teorijas autori ir doktors Viljams Hartmans un doktors Donalds Deivis, kas šo ideju pirmo reizi prezentēja 1975. gadā žurnālā Icarus.

Kāpēc šī teorija atzīta par pieņemamāko? Pēc Apollo lidojumiem no Mēness tika atvesti 382 kilogramu iežu paraugi, kas palīdzēja izstrādāt šo teoriju. Patlaban šī teorija vislabāk izskaidro Zemes un Mēness uzbūves īpatnības.

  • Zemei ir liels dzelzs kodols, savukārt Mēnesim tāda praktiski nav. Sadursmes rezultātā objekta dzelzs kodols sakusa ar Zemes kodolu. Kosmosā ap Zemi nonāca tikai klinšainie ieži, kuros gandrīz nemaz nav dzelzs.
  • Zemes blīvums ir 5,5 g/cm3, bet Mēness tikai 3,3 g/cm3. Atšķirības iemesls ir mazais dzelzs daudzums Mēness sastāvā.
  • Mēness skābekļa izotopu sastāvs ir tāds pats kā Zemei. Savukārt Marsa un citu meteorītu sastāvs būtiski atšķiras. Tas liecina, ka Mēness ir veidojies no tiem pašiem materiāliem no kā ir radusies Zeme.

Lai gan Lielās sadursmes teorija ir pārliecinoši nostiprinājusies, vēl joprojām ir daudz jautājumu, uz kuriem jāatrod atbildes. Patlaban notiek "atmoda" Mēness izpētes jomā, kas saistīta ar iespējamās Mēness bāzes izveidi. Ap Mēnesi riņķo vairāki automātiskie kosmosa kuģi, kā arī tuvākajā laikā to skaits palielināsies. Tiek meklētas labākās vietas, kur nosēsties kuģim, kā arī tiek strādāts pie dažādiem Mēness bāžu projektiem.

Komentāri

  1. antons tieši 1.02.2008 domāja šādi:

    -320 grādi ir kļūda!

  2. Redaktors tieši 1.02.2008 domāja šādi:

    Paldies! Ope4atka, jābūt ~230 grādi. Izlabosim.

  3. Cooper tieši 4.02.2008 domāja šādi:

    Pēv citiem datiem Mēness virsmas vidējā temperatūra naktī ir -153 C, minimālā sanāk ap -170 C (100 K)

  4. Redaktors tieši 4.02.2008 domāja šādi:

    Cooper, jā, tevis minētā ir vidējā, rakstā minētā ir aptuvenais maksimums un minimums. Diezgan kompakts raksts ar visiem datiem angļu valodā - www.solarviews.com/eng/moon.htm

  5. Cooper tieši 5.02.2008 domāja šādi:

    Paldies. Interesanta saite.
    Manis minētā temperatūra attiecās uz Mēness ekvatoru. Tur droši vien nepaspēj atdzist :)

  6. ka? tieši 23.02.2012 domāja šādi:

    daudz kas labs rakstits
    labs saits patiesam labs \\\'D

  7. es esmu mazs berns tas kas urakstija pie indifice sevi! ka? es nesapratu ko tas nozime!!!!!!:@ tieši 23.02.2012 domāja šādi:

    labas bildes!!!!:@

  8. mēness tieši 11.10.2012 domāja šādi:

    tas bija diesgan labs skaidrojums uz maniem jautājumiem es nezināju to par mēnesi es vel gribu uzināt kāpec mēnesim viena tik melna puse bet otra pelēka

  9. Lāšēns tieši 14.10.2012 domāja šādi:

    Tāpē ka tur svešie stāda kartupeļus lai ceptu kartupeļu pankūkas.

  10. la la tieši 20.10.2012 domāja šādi:

    Наша планета тысячи лет находится в плену у «Лунной Радуги» или проще Луны. Это огромный корабль планетарных размеров, – искусственный спутник нашей планеты. В этом корабле наши предки прибыли из глубин космоса и создали этот мир-полигон, с управляемой биосферой и климатом. Но Луна была сильно повреждена во время дуэли с кораблём, которым управляли враги человеческого рода так называемые «Серые»

    http://www.gelendgik1.narod.ru/bible.htm






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!