ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jauns krāteris uz Mēness


Publicēts: 9.02.2009

Vai atceraties, ka 2008. gadā zinātniekiem pirmo reizi izdevās prognozēt asteroīda sadursmi ar Zemi? Toreiz šis fakts bija zināms aptuveni dienu pirms plānotās sadursmes. Šobrīd ir zināms, ka pēc dažiem mēnešiem Zemes dabīgajā pavadonī ietrieksies objekts LCROSS. Sadursmes sekas būšot redzamas pat ar 10'' teleskopu.

LCROSS Zemes pavadonī ietrieksies ar aptuveno ātrumu 9000 km/h un radīs krāteri, kurš būs aptuveni 1/3 daļa no futbola laukuma. Tā dziļums būs kādi 3-5 metri. Putekļi un atlūzas, kas tiks uzsviesti aptuveni 50 kilometru augstumā, varētu satilpt desmit vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu kravas nodalījumā.

Tik precīza prognozēšana nav nejaušība. LCROSS ir zonde, kas 2009. gada pavasarī startēs kopā ar Lunar Reconnaissance Orbiter no Kanaveralas raga. Šis instruments atdalīsies no LRO un ietrieksies kādā pastāvīgi aizēnotā krāterī netālu no viena no Mēness poliem. Sadursme būs redzama no Zemes, izmantojot 10'' un lielākus teleskopus.

NASA ir izvēlējusies četras zinātnieku komandas, kuras veiks sadursmes novērošanu un analīzi.

LCROSS izsviesto materiālu analīze, daļiņu izmērs un sastāvs. Šo darbu uzņēmies Dienvidrietumu izpētes institūts Boulderā, Kalifornijā Nensijas Čanoveras vadībā. Tiks izmantoti Keck, Gemini un IRFT teleskopi.

Nensija Čanovera koordinēs vēl vienu komandu no Ņūmeksikas universitātes, kas veiks novērojumus ar Apache observatorijā esošo aprīkojumu.

Dienvidrietumu izpētes institūta zinātnieki Marka Bujē vadībā veiks LCROSS sadursmes fotografēšanu plašā spektra apgabalā.

Savukārt Arizonas universitātes komanda Feitas Vilas vadībā meklēs ūdens ledu sadursmes brīdī, izmantojot MMT teleskopu.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!