ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Chandrayaan-1 jaunumi


Publicēts: 8.01.2009

Indijas pirmā Mēness automātiskā orbitālā stacija joprojām lidinās ap pelēko Zemes pavadoni. Kā jau rakstījām, 2008. gada 14. novembrī no Chandrayaan-1 atdalījās zonde, kas ietriecās Mēness virsmā. Daļa zinātnisko instrumentu un kameru uz Chandrayaan-1 bija ieslēgti jau pirms 14. novembra, bet daļu aktivēja vēlāk.

Pavisam īsu brīdi pēc ieiešanas orbītā ap Mēnesi, Chandrayaan-1 TMC kamera nofotografēja daļu no 11 kilometrus platā Toričelli krātera. Kopējais attēla šķērsizmērs ir aptuveni 20 kilometri.

Kosmosa kuģis, kad atrodas Saules apspīdētajā pusē, uzkarst. "Temperatūras celšanās un krišana ir normāls process satelīta iekšienē," pastāstīja Mylswamy Annadurai. Tas patiesi nav nekas īpašs, bet pirmā cikla laikā zinātnieki bija ļoti piesardzīgi. Jāsaka, ka viss noritēja bez kļūmēm un janvāra vidū gaidāms, ka vienlaicīgi darbosies visi zinātniskie mērinstrumenti un kameras. Tā kā Chandrayaan-1 nav dzesētāja, nevēlamas pārkaršanas gadījumā instrumenti tiks izslēgti.

Lielākā daļa attēlu ir tapuši ar TMC kameru, kas patiesībā ir 3 fotokameru komplekts. Viena no kamerām ir vērsta tieši uz leju, otra uz leju un lidojuma virzienā, otra uz leju un aizmuguri. Ar šo pašu kameru var iegūt arī 3 dimensiju attēlus. Kameras izšķirtspēja ir 5 metri uz vienu pikseli.

The Planetary Society, ISRO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: