ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Bāzes vietu meklējot


Publicēts: 28.02.2008

Izmantojot uz Zemes esošus radarus, NASA ir izveidojusi detalizētu Mēness dienvidpola 3 dimensiju karti, kas lieti noderēs plānojot cilvēku atgriešanos uz Zemes pavadoņa. NASA iecerējusi nosūtīt cilvēkus uz Mēnesi ap 2020. gadu un izveidot tur pastāvīgu bāzi.

Attēlos un video fragmentos redzams, ka virsmu klāj neskaitāmi krāteri. Dažos no tiem Saules gaisma neiespīd vispār. Tajos, kā domā zinātnieki, varētu būt sasalušas ūdens rezerves, kas ļoti noderēs pavadoņa kolonizācijas procesā. Citas vietas savukārt visu laiku apspīd Saule, kas nozīmē to, ka tur varētu uzstādīt saules paneļus.

NASA izmantoja 70 metru Goldstouna radio raidītāju, kas atrodas Mojaves tuksnesī. 2006. gadā 6 mēnešu laikā 3 reizes pa 90 minūtēm uz Mēnesi tika raidīts tiešs radio signāls. Atstaroto signālu uztvēra divi 34 metru raidītāji, kuri viens no otra atrodas 13 km attālumā.

Jaunajā kartē horizontālā detalizācija ļauj izšķirt 20m lielus objektus, savukārt augstuma precizitāte ir 5 metri, kas daudzkārt pārspēj iepriekš uzņemtos attēlus Clementine lidojuma laikā. Jāsaka, ka dienvidpola reģions patiesi ir ļoti kalnains. Augstuma starpība starp zemāko un augstāko punktu ir 12 kilometri. Uz Zemes šī starpība vidēji ir 9 kilometri. Daži no kartē redzamajiem krāteriem ir 4 km dziļi.

NASA ir sagatavojusi arī vairākus video fragmentus:

2008. gada biegās plānots palaist Lunar Reconnaissance Orbiter, kas fotografēs Mēness virsmu ar tik lielu detalizāciju, kurā būs iespējams atšķirt pat 1 metru lielus objektus.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!