ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

600 miljoni tonnu ūdens


Publicēts: 5.03.2010

Chandrayaan-1 jau sen vairs nelido virs Mēness jūrām, kalniem un krāteriem, bet Indijas zondes dati joprojām spēj sagādāt pārsteigumus. NASA Mini-SAR radars, kas atradās uz šīs zondes, palīdzēja atklāt aptuveni 40 nelielus krāterus, kas pildīti ar ūdens ledu.

Krāteru izmērs svārstās no 2 līdz 15 kilometriem diametrā. Ledus daudzums krāteros atšķiras, bet kopējais apjoms varētu būt aptuveni 600 miljoni metrisko tonnu.

Attēlā sarkanie apļi norāda uz svaigajiem krāteriem, bet zaļie apļi norāda uz krāteriem, kas ir pildīti ar ūdens ledu.

Mini-SAR instruments izpētīja daudzas pastāvīgi noēnotās vietas Mēness polārajos reģionos. Tur pastāvīgi valda liels aukstums un tādēļ tiek uzskatīts, ka ātri gaistošas vielas, piemēram, ūdens, varētu šādos noēnotos krāteros pastāvēt.

Mini-SAR radars bija neliels un svēra mazāk nekā 10 kilogramus. Tas raidīja radioviļņus uz virsmu un pēc tam analizēja atgrieztā signāla īpašības, jo īpaši signāla polarizāciju. Parasti polarizācija tiek apgriezta, kad vilnis tiek atstarots no objekta virsmas. Mini-SAR raidīja kreisi polarizētus viļņus un sagaidīja, ka tiks atgriezti labēji polarizēti viļņi. Attiecība starp nosūtītā un atgrieztā viļņa jaudu tiek dēvēta par cirkulārās polarizācijas attiecību (CPR).

Mēness lielāko daļu raksturo zema CPR, kas nozīmē, ka polarizācijas apgriešana notiek normāli. Tomēr atsevišķos reģionos tika novērota augsta attiecība. Tur tika novēroti svaigi krāteri un ledus.

Mēness polārajos apgabalos atrodas krāteri, kuru iekšienē nekad neiespīd Saules gaisma. Tādos krāteros ledus var atrasties mūžīgi. Svaigus krāterus radarā var atpazīt pēc augsta CPR, kas ir konstatējams gan krātera iekšienē, gan ārpusē, jo gan pats krāteris, gan tā apkārtne ir ļoti nelīdzena. Ziemeļpola apkaimē Mini-SAR datos tika atrasti krāteri, kuriem raksturīga augsta CPR tikai krātera iekšienē. Tas liecina, ka krāteris nav nelīdzens, bet tajā ir kāds materiāls, kas atrodams tikai šajos krāteros. Lai radītu augstu CPR, ledum jābūt ļoti tīram un vismaz dažus metrus biezam.

"Aina, kas iegūta apkopojot daudzos mērījumus un datus no vairākām Mēness misijām, norāda, ka ūdens veidošanās, migrācija, nogulsnēšanās un saglabāšana uz Mēness notiek," teica Pauls Spudis. "Jaunie atklājumi pierāda, ka Mēness ir vēl interesantāks un pievilcīgāks kā izpētes un apguves objekts nekā agrāk tika uzskatīts."

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!