ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēness uz Zemes


Publicēts: 12.04.2009

"Tie ir smalki, bet ar asām malām. Tie ir tikpat abrazīvi kā grants." "Tie var radīt īssavienojumus un elektrisko ierīču bojājumus, kā arī fiziski bojāt mehānismus." "Tie ir vēl abrazīvāki nekā smiltis, noskrāpē visu, ar ko vien saskaras." "Uzbāzīgi, pieķeras visam, ielien visur."

Izklausās, ka visi četri citāti ir par vienu un to pašu vielu, bet patiesībā šīs vielas pat neatrodas uz vienas planētas. Pirmie divi citāti ir par Aļasku, jeb, pareizāk sakot, par vulkāniskajiem pelniem, kas radušies Redaubta kalna izvirduma laikā. Pēdējie divi ir Apollo astronautu izteikumi par ne mazāk nepatīkajiem Mēness putekļiem.

Kopš 2009. gada 22. marta Redaubta kalns ir izverdis vairāk kā 15 reizes.

"Vulkāniskajiem pelniem un Mēness putekļiem ir daudz kā kopēja," pastāstīja Kerola Maklemora no Māršala kosmisko lidojumu centra. "Abi apklāj lietas un pielīp, ir netīri, abrazīvi un bojā ierīces un mehānismus, tie ir viegli elektrizējami un kaitīgi, ja tos ieelpo."

Ja jūs gribat izbaudīt dzīvi uz Mēness, dzīve pie dūmojoša vulkāna, kas izverd pelnu mākoņus, ir piemērota tieši jums.

Čarlzs Slouns, kas dzīvo Enkoridžā, atceras iepriekšējo vulkāna izvirdumu, kas notika 1989. gadā. "Starptautisks reiss, milzīgs reaktīvais laineris ielidoja tieši karstajā pelnu mākonī. Pelnus iesūca dzinējos un tie apstājās." Visi 245 pasažieri aizturēja elpu. KLM867 zaudēja augstumu. "Pēc aptuveni 2 jūdžu kritiena viņiem izdevās atkal ieslēgt dzinējus."

Kādu laiku atpakaļ, 1972. gadā Apollo astronauti Kernans un Šmits piedzīvoja transporta problēmas uz Mēness, kad sabojājās Mēness visurgājējs. Nokrita viens no spārniem un tālākais brauciens pārvērtās par murgu. Par laimi izdevās problēmu atrisināt... ar līmlentas palīdzību.

Visurgājējs bez spārna nozīmē to, ka ritenis rada putekļu mākoni. Tā ir ne tikai ķepīga un abrazīva viela. Papildus tam, ka putekļi salīda visās iespējamajās vietās, tie noķēpāja baltos skafandrus. Saules stari pastiprināti absorbējās un astronautiem draudēja pārkaršana. Nemaz nerunājot par katastrofālu redzamības attāluma samazināšanos.

Spārnu pielīmēja ar līmlenti, bet Kernans tīrīja Mēness putekļus katrā apstāšanās reizē. Putekļi uz Mēness ir prioritāte numur viens.

"Mēs pazaudējām trīs seismiskās stacijas," par pēdējo izvirdumu Aļaskā stāsta Toms Millers. "Vistuvākā tika izcepta, iespējams, ka to izraisīja zibens. Kad ir milzīgs sprādziens, kas saistīts ar pelniem, pelnu daļiņas savstarpēji kustas un beržas, tādejādi elektriski uzlādējoties."

Mēness putekļi arī ir elektriski uzlādēti. To gan neizraisa savstarpējā berze, bet Saules vējš. Ja Zemi aizsargā magnētiskais lauks, tad uz Mēness šādas aizsardzības nav. Saules vēja brīvie elektroni mijiedarbojas ar Mēness putekļiem un tos uzlādē. Elektrostatiskais lādiņš burtiski "pielipina" putekļus pie visa, ar ko tie saskaras, ieskaitot jūsu plaušas.

Apollo 17 astronauts Džins Kernans ir pirmais cilvēks, kas "noķēris" ārpuszemes izcelsmes siena drudzi. Kad viņš novilka skafandru pēc pastaigas pa Mēness virsmu, putekļi pacēlās gaisā. "Man bija asa reakcija uz putekļiem," astronauts vēlāk atcerējās. "Mans deguns acumirklī bija aizlikts."

Daži zinātnieki uzskata, ka Mēness putekļu ieelpošana var radīt daudz nopietnākus elpošanas orgānu bojājumus. Vulkāniskie pelni darbojas līdzīgi.

"Mēs iesakam cilvēkiem valkāt speciālas maskas vai maksimāli uzturēties iekštelpās," piebilda Millers. "Pelni nav indīgi, bet cilvēkiem, kas sirgst ar astmu vai emfizēmu, var parādīties problēmas, ja viņi ieelpo pelnus."

Aļaskas iedzīvotāja Mišele Kospere stāsta, ka "mans kakls ir apsārtis un sāpīgs. Ārā smird pēc sēra. Mēs nelaižam ārā suņus un paši neejam, ja vien tas nav nepieciešams."

Lai arī Mēness putekļi un vulkāniskie pelni rada līdzīgas problēmas, tie tomēr nav viens un tas pats. Vulkāniskie pelni rodas vulkānisko izvirdumu laikā. Uz Mēness aktīvu vulkānu nav. Mēness putekļus rada meteorīdi, kad tie ietriecas Zemes pavadoņa virsmā.

NASA plāno atgriezties uz Mēness ap 2020. gadu. Aļaskiešiem ir iespējams izbaudīt Mēness vidi jau šodien.

 

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!