ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vai globalā sasilšana slēpjas zem ūdens?


Publicēts: 10.02.2014

Globālās jūras virsmas temperatūras mērījumi, kas veikti pēdējos 30 gados ar dažādiem satelītiem, atklāj, ka pēdējos 15 gados jūras virsmas temperatūras paaugstināšanās ir kļuvusi lēnāka. Klimata pētnieki brīdina, ka tās nav globālās sasilšanas beigas, bet gan enerģijas plūsmu pārdale klimata sistēmās, jo īpaši veidā, kā okeāni uzkrāj siltumu.

Daži satelīti ir kā lidojoši termometri, kas spēj noteikt jūras un okeānu virsmas temperatūru. Šie dati ir svarīgi gan šī brīža laikapstākļu prognozēšanā, gan klimata pārmaiņu izpētē.

Satelītu mērījumi un rādījumi, kas iegūti uz Zemes, liecina, ka kopš 1970. gadiem globālā jūras virsmas temperatūra paaugstinās. Tomēr pēdējos 15 gados temps ir palēninājies. Savukārt citi rādītāji, tādi kā atmosfērā esošais oglekļa dioksīds, jūras līmeņa paaugstināšanās un arktisko ledāju samazināšanās, turpina augt, demonstrējot, ka Zemes klimats mainās.

Zinātnieki domā, ka viens no iemesliem, kādēļ globālās jūras temperatūras pieauguma temps ir samazinājies, ir, ka ir izmainījies auksto un silto okeāna slāņu apmaiņas mehānisms. Iespējams, ka siltais ūdens slēpjas vairāk nekā 700 metru dziļumā. Temperatūras mērījumi šajos slāņos tiek veikti salīdzinoši īsu laika periodu, līdz ar to nav iespējams izanalizēt izmaiņas ilgtermiņā.

Tomēr siltais ūdens dzīlēs neslēpsies mūžīgi. Tas var uzrasties virspusē vēlāk vai ietekmēt citus klimata rādītājus, tādus kā jūras līmeni vai okeāna straumes.

Eiropas Kosmosa aģentūras Klimata izmaiņu iniciatīva (CCI) arvien uzlabo informācijas plūsmu, kas palīdz izprast mūsu planētas klimata sistēmas enerģijas budžetu, tai skaitā jūras virsmas temperatūras izmaiņu tendences.

Jūras virsmas temperatūras mērījumi ir uzsākti jau 19. gadsimtā, bet tolaik nevarēja būt ne runas par datiem visā pasaulē. Savukārt kopš 1996. gada ir uzsākta datu vākšana ar satelītiem, aptverot visu planētu. Zinātnieki ir uzsākuši darbu pie vēl agrāk veikto mērījumu analīzes, lai satelītu ievākto datu analīzes periodu "izstieptu" līdz 1980. gadiem, tādejādi iegūstot vēl pilnīgāku ainu par globālajām izmaiņām.

ESA

Komentāri

  1. Daumants tieši 10.02.2014 domāja šādi:

    Jā, noteikti, siltums slēpjas 700 metru dziļumā . Phe, muļķības, vienkārši globālās sasilšana ir palēninājusies patīk tas vai nē.

  2. Virsnieks tieši 11.02.2014 domāja šādi:

    Šis grafiks maz ko izsaka. Jāpaņem ziemeļu puslodes temperatūras udens un zeme - saliekot kopā var redzēt, ka zeme turpina sasilt( lai gan lēnāk) un ūdens ir ar vēl zemāku līkni. Ledāju kušana? Temperatūras kompensācija, lai izlīdzinātos?

  3. Elvijs tieši 11.02.2014 domāja šādi:

    Interesanti sanāk ar ledāju kušanu - lai pārvērstu 1 kg ledus ūdenī, ir vajadzīgs apmēram tikpat daudz enerģijas, cik 1 kg šķidra ūdens uzsildīšanai par gandrīz 80 grādiem..
    Tad jau sanāktu, ka pati ledāju kušana bremzē visu šo pasākumu?
    (neesmu kaismīgs globālās sasilšanas aizstāvis, bet ignorēt faktu, ka cilvēks CO2 līmeni ir paaugstinājis par trešdaļu nepilnu 2 gadsimtu laikā, būtu visai bezatbildīgi)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!