ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Undulatus asperatus


Publicēts: 11.10.2009

Undulatus asperatus ir reti ieraugāms mākoņu paveids. 2009. gadā tika ierosināts pievienot šo neparasto atmosfēras fenomenu Starptautiskajā mākoņu atlasā. Iepriekšējais mākoņu tips, kas šajā atlasā tika pievienots 1951. gadā, ir cirrus intortus jeb spalvmākoņi.

Lielbritānijas Mākoņu novērtēšanas biedrības prezidents Gevins Pretors-Pinnejs uzskata, ka šie mākoņi veidojas noslāņojoties dažādiem gaisa slāņiem. "Augstākos slāņos ir siltāks un mitrāks gaiss, sausāks gaiss zemākajos, starp slāņiem ir strauja pāreja."

Šie mākoņi tiek novēroti jau labu laiku, bet tikai pēdējos gados tiem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība.

Mākoņi visticamāk pieder viļņveidīgajiem, augstajiem gubu mākoņiem. Lai arī tie ir tumši un atgādina negaisa mākoņus, tie izgaist bez negaisa veidošanās. Tie izskatās kā lietus mākoņi, bet līdz šim nav novērots, ka tie nestu sev līdzi lietu.

"Tie izskatās kā vētrainas jūras viļņošanās, ja jūs skatītos no apakšas," pastāstīja Pretors-Pinnejs.

Interesanti, ka šie mākoņi ir novēroti arī Igaunijā.

"Pirms Interneta un digitālo kameru ēras cilvēki labākajā gadījumā pastāstīja savus novērojumus dažiem tuvākajiem kaimiņiem vai draugiem," teica Pretors-Pinnejs. "Tagad es saņemu e-pastus ar attēliem un novērojumu aprakstiem."

Pretors-Pinnejs un Karaliskā Meteoroloģiskā biedrība apkopo novērojumus un konkrētās vietas laikapstākļus novērojumu laikā, lai labāk izprastu šo mākoņu īpašības. Nākamais solis ir griezties Starptautiskajā Meteoroloģiskajā organizācijā un panākt oficiālu mākoņu atzīšanu un ievietošanu atlasā.

Wired, Mail Online

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!