ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pēc 100 gadiem...


Publicēts: 5.02.2008

Pavisam nesen rakstījām par miljardiem gadu tālu nākotni, kad Saule pārvērtīsies par sarkano milzi un iznīcinās Zemi. Iespējams cilvēkiem par to nenāksies satraukties un meklēt jaunas mājvietas, jo dzīvais uz Zemes tiks iznīcināts daudz ātrāk.

Zemes klimats balstās uz daudziem faktoriem. Šiem faktoriem piemīt tā saucamais "līdzsvara punkts". Tas ir "bojājumu daudzums", kuru sasniedzot pat niecīgākās izmaiņas var sagraut līdzsvaru un atgriešanās normālajā stāvoklī vairs nav iespējama. "Viens piliens" klāt un svaru kausi nosveras par sliktu klimatam. Zinātnieki ir izskaitļojuši deviņus šādus faktorus, kuru līdzsvara punkts iestāsies tuvākajā nākotnē. Viens no tiem jau aptuveni pēc gada.

Profesors Tims Lentons no Lielbritānijas ir sastādījis kopsavilkumu šiem deviņiem faktoriem. Iekavās minēts periods, pēc kura būs iestājies disbalanss un neatgriezeniskas izmaiņas konkrētajā klimata faktorā.

  • Atvasaras musonu perioda sabrukums (aptuveni pēc gada)
  • Arktisko apgabalu jūras ledāju kušana (aptuveni pēc 10 gadiem)
  • Sahāras/Saheles apgabala sazaļošana un Āfrikas musonu ritma traucējumi (aptuveni pēc 10 gadiem)
  • Amazones mūžamežu masīva bojāeja (aptuveni pēc 50 gadiem)
  • Boreālo mežu masīva bojāeja (aptuveni pēc 50 gadiem)
  • Dienvidu El Ninjo biežuma palielināšanās (aptuveni pēc 100 gadiem)
  • Atlantijas termoregulējošo straumju sabrukums (aptuveni pēc 100 gadiem)
  • Grenlandes ledus segas pilnīga izzušana (pēc vairāk kā 300 gadiem)
  • Rietumu Antarktīdas ledus segas pilnīga izzušana (pēc vairāk kā 300 gadiem)

Lielākā daļa no minētajiem faktoriem ir acīmredzami un saprotami. Arktisko ledāju kušana radīs ūdens līmeņa celšanos. Samazinoties ledāju daudzumam palielināsies Zemes spēja uzsūkt siltumu, kas savukārt vēl vairāk pastiprinās siltumnīcas efektu. El Ninjo biežums palielināsies, radot straujas un spēcīgas izmaiņas lielajās klimata struktūrās - viesuļvētrās, plūdos, sausumos. Dabas apstākļu izraisītas katastrofas notiks arvien biežāk un to efekts būs arvien graujošāks.

Dažas no izmaiņām ir mazāk saistītas ar tiešu siltuma paaugstināšanu. Piemēram, Atlantijas okeāna termoregulējošo straumju sabrukums, kas tiešā veidā padarīs Eiropas, Ziemeļamerikas un Arktikas reģionus nedaudz aukstākus. Tomēr visticamāk ledāju kušanas process nebūs vairs apturams un Atlantijas straumju apstāšanās iznīcinās šo reģionu dzīvības dažādību.

Pirmo reizi Zemes pastāvēšanas vēsturē cilvēks ir tik ļoti izmainījis klimatu, ka ir grūti pat prognozēt kā tas attīstīsies tālāk. Skaidrs ir viens, klimata izmaiņas notiek un nevar tā vienkārši pievērt acis un teikt, ka tā jau ir bijis un ka Zemes klimatiskie apstākļi izmainīsies paši par sevi.

Ja gribam, lai mūsu pēcteči miljardiem gadu tālā nākotnē noskatās kā Zeme, izmantojot modernas un prātam neaptveramas tehnoloģijas, tiek pavirzīta prom no Saules versmes, tad neiznīcināsim mūsu zilo planētu jau vistuvākajā nākotnē. Vēl jau varbūt nav par vēlu!

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!