ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ozona caurums maina formu


Publicēts: 1.10.2002

Gluži kā milzu amēba debesīs, ozona caurums virs Antarktīdas sadalījās divās daļās. NASA šādu pārsteidzošu fenomenu novēro pirmo reizi.

Ozons ir stratosfēras daļa, kurš stiepjas ~ 10-50 km augstumā virs Zemes virsmas. Ozona vairogs aizsargā mūs pārmērīgas saules ultravioleto staru iedarbības. Patiesībā, dzīvība kādu mēs to pazīstam, bez ozona slāņa nepastāvētu.

Pēdējie satelīt uzņēmumi liecina, ka ozona caurums ir sarucis salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Zinātnieki gan brīdina, ka dati nav pietiekami, lai apstiprinātu, ka trauslais ozona slānis ir sācis atjaunoties. 
  
Šoruden notiekošās straujās laika apstākļu maiņas ir izraisījušas šo fenomenu - ozona cauruma sadalīšanos. Pirms tam caurums ievērojami samazinājās, ko zinātnieki pamato ar netipiski augsto temperatūru atmosfēras augstākajos slāņos.

Jau kopš 70-tajiem gadiem satelīti, mteroloģiskie baloni un uz zemes lokalizētas izpētes stacijas vēro nepastāvīgo ozona caurumu virs Antarktīdas, kas īpaši izteiksmīgs ir ziemas un pavasara mēnešos. Zinātnieki ir pieņēmuši, ka noteikti hlora un broma savienojumi ir vainojami ozona cauruma izcelsmē. 90-to gadu vidū šie ķīmiskie savienojumi tika aizliegti. Tomēr joprojām to koncentrācija atmosfēras augstākajos slāņos ir ievērojama. No 1996. gada līdz 2001. gadam ozona cauruma platība sasniedza 24 miljonus m2. 2000. gadā platība sasniedza rekordizmērus - 28 miljoni m2 (salīdzinājumam - 3 reizes lielāka platība nekā aizņem ASV). Pēc pēdējiem NASA datiem, ozona cauruma izmēri 2002. gada septembrī ir sarukuši līdz 15 miljoniem m2.

Augustā un septembrī gaiss virs Dienvidpola ir visaukstākais, kad veidojas biezi mākoņi ar augstu rūpniecisko ķimikāliju koncentrāciju, kas arī izraisa ozona slāņa noārdīšanos. Jau oktobrī gaiss saslist un ozona caurums samazinās.

 

Richard Stenger (CNN)

Komentāri

  1. kukulite tieši 15.04.2009 domāja šādi:

    ka tas var but iespejams??






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!