ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ozona cauruma atklāšanas 25. gadskārta


Publicēts: 7.05.2010

Starptautiska zinātnieku grupa šodien pulcēsies Kembridžas universitātē, lai atzīmētu vienu no mūsdienu dramatiskākajiem atklājumiem, kad pirms 25 gadiem trīs zinātnieki atrada caurumu ozona slānī.

Pirms 25 gadiem maija mēnesī trīs zinātnieki, kas piedalījās Lielbritānijas Antarktīdas izpētes projektā, paziņoja, ka viņi ir atklājuši ievērojamu ozona slāņa samazināšanos virs Antarktīdas laikā, kad dienvidu puslodē valda pavasaris. Džo Fermena, Braiena Gerdinera un Džonotana Šenklina pētījums, kas tika publicēts žurnālā Nature, brīdināja pasauli un aizsāka starptautisku kustību, kuras mērķis ir mazināt šo kaitējumu Zemei.

Ozona cauruma izveidošanās tika saistīta ar hlorofluorogļūdeņražu (CFC) uzkrāšanos atmosfērā. Šos savienojumus izmantoja dzesēšanas iekārtās, gaisa kondicionētājos un rūpnieciskajos šķīdinātājos. 1987. gadā tika apstiprināts Monreālas protokols un tā labojumi, ka līdz 2000. gadam tiks pārtraukti CFC, halonu un oglekļa tetrahlorīda ražošana un patēriņš, bet līdz 2005. gadam - metilhloroforma.

Šīs darbības rezultātā zinātnieki cer, ka Antarktīdas ozona slānis būs atjaunojies līdz 1950to gadu līmenim līdz 2080. gadam.

University of Cambridge

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!