ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kritiskais punkts sasniegts


Publicēts: 8.04.2008

"Globālā sasilšana ir mīts", "Globālā sasilšana ir dabīgs process", "Globālo sasilšanu izraisa Saule" - šādus un līdzīgus apgalvojumus un paziņojumus presē var lasīt diezgan bieži. Dažkārt tie ir zinātnieku sarakstīti un šķiet ir visai uzticams avots. Vai tiešām mums nav jāsatraucas par globālo sasilšanu?

Vadošais NASA klimatologs paziņoja, ka Zeme ir sasniegusi oglekļa dioksīda (CO2) "kritisko daudzumu" atmosfērā - 385 daļas uz miljonu. Džeims Hansens no NASA Goddāra institūta uzskata, ka vēl joprojām ir iespējams atrisināt šo samilzušo problēmu un samazināt siltumnīcas efekta gāzes daudzumu atmosfērā. Rakstā, kas nodots žurnālam Science, ir izklāstīts Hansena plāns. Tajā viņš ierosina izslēgt visas rūpnīcas, kuras darbojas uz oglēm, līdz 2030. gadam un aplikt ar nodokļiem to radītās emisijas, kā arī aizliegt jaunu šāda tipa rūpnīcu būvniecību, ja netiek nodrošināta oglekļa dioksīda savākšana.

Šādam plānam būtu vajadzīgs atbalsts visā pasaulē. Hansens uzskata, ka ASV šādu plānu neatbalstīs, jo naftas un cietā kurināmā ieguves kompānijas ir galveno partiju sponsoru saraksta priekšgalā un, gribam vai nē, ietekmē lielu daļu lēmumu. Hansens uzskata, ka šīs kompānijas publikai cenšas iestāstīt, ka globālā saslilšana nav nekas bīstams, ka tā ir dabisks process un piesaista saviem paziņojumiem zinātniekus.

"Industrijas pārstāvji maldina publiku par globālās sasilšanas iemesliem," Hansens teica paziņojumā. "Tas ir tāpat kā dara cigarešu ražotāji. Viņi labi zina, ka smēķēšana izraisa vēzi, bet viņi noalgo zinātniekus, kas saka, ka patiesībā tā nav."

Hansens jau 2007. gadā ASV kongresā uzstājās ar runu, ka klimatologu ziņojumi par Zemes atmosfēras un klimata izmaiņām tiek sagrozīti, lai samazinātu "iespaidu par cilvēka radīto siltumnīcas efektu radošo gāzu ietekmi uz klimata izmaiņām".

Hansens kļuvis par tādu kā "vilka piesaucēju" saistībā ar cilvēku ietekmi uz Zemes klimatu. Neskatoties uz draudiem un noliedzošo attieksmi, zinātnieks joprojām turpina brīdināt pasauli par briesmām, kas draud, ja cilvēki turpinās ignorēt globālo sasilšanu.

"Tas ir līdzīgi kā inženieris, kas pamana problēmu kosmosa kuģī pirms starta. Jums nav izvēles. Jums ir kaut kas jāsaka. Tas ir tas, ko es cenšos darīt," Hansens pastāstīja.

Pēdējie socioloģiskie pētījumi atklāj, ka sarakstā, kurā uzskaitītas lietas, kas satrauc cilvēkus, globālā sasilšana atrodas tikai 25. pozīcijā.

90% no visas enerģijas, kas tiek patērēta uz Zemes, tiek iegūta no fosilā kurināmā. Ja šī tipa kurināmā patēriņš nesamazināsies, Zemes vidējā temperatūra līdz gadsimta beigām pacelšoties par 3 grādiem pēc Celsija. Šīs izmaiņas rezultēsies ledus kušanā, izzudīs aptuveni 50% no patlaban uz Zemes sastopamajām sugām. Ja līdz gadsimta vidum patēriņu izdotos samazināt par 25% no patreizējā un par 75% līdz gadsimta beigām, tad Zemes sasilšana nepārsniegtu vienu grādu pēc Celsija. Jāpiemin, ka ASV saražo 3 līdz 4 reizes CO2 nekā jebkura cita valsts.

AFP

Komentāri

  1. cyxob tieši 8.04.2008 domāja šādi:

    jo naftas un cietā kurināmā ieguves kompānijas ir galveno partiju sponsoru saraksta priekšgalā
    te ir atbilde uz jautājumu, vai kaut kas tiks darīts lietas labā :(

  2. cydonia tieši 9.04.2008 domāja šādi:

    kaut tā nafta ātrāk beigtos.

  3. Kamelija tieši 9.04.2008 domāja šādi:

    Diez vai nafta beigsies pirms viss būs neatgriezeniski sabojāts, bet nu tas ir fakts, ka fosīlais kurināmais diriģē daudzu valstu valdības. Domāju, ka nu jau katram zīdainim skaidrs, ka Irākas karš ir tikai lielisks aizsegs naftas magnātu interesēm. Mani tik izbrīna, ka šie cilvēki nemaz nedomā par savu nākotni. Princips "aiz manis kaut vai grēku plūdi" joprojām ir cieņā.

  4. dzimmijs13 tieši 10.04.2008 domāja šādi:

    Maz ticams ka tagad būtu iespējams princips "aiz manis kaut vai grēku plūdi". Jo globālās sasilšanas seku procesam ir inflācijas raksturs, un katasrofālās izmaiņas iespējams notiks daudz ātrāk par vispesimistiskākajiem scenārijiem. Praktiski, process jau sācies.
    Un īsti neizprotu naftas magnātu loģiku, kāda jēga būs no bankas čeka ar daudzajām nullēm, ja klimata izmaiņu dēļ sabruks ekonomika kā tāda? Vai tad vēl relatīvi nesen uzņēmēji nebija cilvēces tālredzīgākā daļa?

  5. Aivjans tieši 11.04.2008 domāja šādi:

    ja pienem, ka 30 gadus var uzskatit par sikumu, tad principa var teikt, ka nafta izbeigsies tiesi tad, kad co2 bus tik daudz, lai apspriezamie destruktivie procesi klutu neatgriezeniski.

  6. sancho tieši 12.04.2008 domāja šādi:

    Stadiisim kokus!

  7. Gudritis tieši 15.10.2008 domāja šādi:

    Es tektu ta ka ir jabeidz izmantot fosilo kurinamo uz 350 gadiem, lai uz Zemes palielinatos skabekla daudzums bet jus zinatnieki esat vieni dirsa lideji un netelojat ka nekas Zemei nedraud un beidzat pienemt kukulus no tiem pasaules indetajiem!!!!

  8. rancune tieši 15.10.2008 domāja šādi:

    Ja nemaldos, viens nopietns vūlkāna izvirdums rada atmosfērā vairāk co2, nekā visas rūpnīcas gada laikā. Tā vien liekas, ka man būs tas prieks dzīvot pašā labākajā laikā, pašā cilvēces virsotnē, un ja paveiksies piedzīvošu vēl kādu globālu traģēdiju :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!