ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gaisa piesārņojumu meklējot


Publicēts: 29.10.2018

Mēs elpojam gaisu. Tā kvalitāte nosaka mūsu dzīves kvalitāti un ilgumu. Tiek lēsts, ka katru gadu Eiropā vien slikta gaisa kvalitāte izraisa aptuveni 400 000 cilvēku pāragru nāvi. Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Zemes novērošanas pavadonis Sentinel-5P ir viens no instrumentiem, kas palīdz ne tikai izprast, kādi savienojumi sastopami Zemes atmosfērā, bet arī nodrošināt efektīvāku gaisa kvalitātes kontroli.

Sentinel-5P, kas startēja 2017.gada oktobrī, kopš 2018.gada jūlija nodrošina regulāru datu piegādi par oglekļa monoksīda, slāpekļa dioksīda un ozona daudzumu atmosfērā. Tagad šim savienojumu sarakstam ir pievienojies sēra dioksīds un formaldehīds.

Sēra dioksīds būtiski ietekmē gaisa kvalitāti. Šis savienojums atmosfērā nonāk gan industriālās darbības rezultātā, gan vulkānu izvirdumu laikā. Īpaši svarīga vulkānisko izmešu pārvietošanās ātruma analīze ir aviācijā.

Formaldehīds atmosfērā nonāk mežu ugunsgrēku un koka apstrādes rezultātā. Šis savienojums aktīvi piedalās metāna un citu ogļūdeņražu oksidēšanās procesos. Lai arī formaldehīs atmosfērā nav noturīgs, tam ķīmiski reaģējot ar organiskajām molekulām, rodas oglekļa monoksīds, kas ir ne mazāk bīstams atmosfēras piesārņotājs.

Mākslīgo pavadoņu iegūtie dati un datormodeļi ir efektīvs veids, kā novērot gaisa kvalitāti pasliktinošo savienojumu uzkrāšanos pasaules mērogā. Šāda informācija palīdz veidot prognozes par gaisa kvalitāti un savlaicīgi brīdināt par piesārņojumu. Ilgtermiņā šī informācija tiek izmantota, lai radītu stratēģijas gaisa piesārņojuma problēmas risināšanai.

Sentinel-5P ir aprīkots ar spektrometru Tropomi, kas spēj reģistrēt dažādu atmosfērā atrodamu savienojumu spektrālo signālu jeb "pirkstu nospiedumus" elektromagnētisko viļņu diapazonā.

Zemes pavadoņa iegūtie dati tiek izmantoti gaisa kvalitātes novērošanai, prognozēšanai un vulkānisko pelnu monitorēšanai. Sentinel-5P savāktā informācija ir pieejama Copernicus programmas ietvaros.

 

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!