ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Brrriesmīgi auksti!


Publicēts: 10.12.2013

Šonakt daba mums atgādināja, ka ziema ir neatņemama Latvijas klimata sastāvdaļa. Āra termometrs pie observatorijas rādīja stindzinošus -17 grādus pēc Celsija. Auksti? Tomēr ne tuvu tik auksti, cik visaukstākajā vietā uz Zemes, kur 2010. gadā tika reģistrēti -93,2 grādi pēc Celsija. Šādu salu jūs visticamāk negribētu izbaudīt uz savas ādas.

Visaukstākā vieta uz Zemes atrodas Antarktīdas austrumu daļā, Austrumantarktīdas plato, kur skaidrās ziemas naktīs atsevišķās vietās temperatūra var noslīdēt zem -92 grādiem pēc Celsija. Pateicoties modernam un daudzskaitlīgam satelītu tīklam, zinātniekiem ir izdevies izveidot detalizētas Zemes virsmas temperatūras kartes.

Izpētot vairāk nekā 32 gadu laikā iegūtos mērījumus, zinātnieki atklāja, ka Austrumantarktīdas plato, korē starp Dome Argus un Dome Fuji vairākas reizes temperatūra ir pazeminājusies līdz rekordzemiem rādījumiem. Līdz šim viszemākā temperatūra reģistrēta 2010. gada 10. augustā, kad tā nokritās līdz -93,2 grādiem pēc Celsija.

Tas ir par dažiem grādiem zemāk nekā Krievijai piederošajā izpētes stacijā Vostok 1983. gadā reģistrētie -89,2 grādi pēc Celsija. Aukstākās pastāvīgi apdzīvotās vietas uz Zemes atrodas Sibīrijā, kur Verkhojanskas un Oimekonas pilsētās temperatūra noslīdēja līdz -67,8 grādiem pēc Celsija 1892. un 1993. gadā.

"Mums bija aizdomas, ka šai Antarktīdas korei vajadzētu būt ļoti aukstai, aukstākai nekā Vostok, jo tā atrodas augstāk," teica pētījuma vadītājs Teds Skamboss. "Pēc Landsat 8 starta mūsu rīcībā beidzot bija pietiekami jutīgs mērinstruments, lai izpētītu šo apgabalu."

Aukstākās vietās meklējumi aizsākās kāda cita projekta ietvaros, kad Austrumantarktīdas plato zinātnieki pētīja milzīgas, vēja izpūstas sniega kāpas. Sniegā starp kāpām tika pamanītas plaisas, kuras, iespējams, radās īpaši zemās temperatūrās, kad sarāvās augšējais sniega slānis. Tas pamudināja zinātniekus noskaidrot, cik zema temperatūra valda šajā plato.

Lai iegūto šos datus, tika izmantots MODIS instruments uz Terra un Aqua satelītiem, kā arī augstas izšķirtspējas radiometrs (AVHRR), ar kuru aprīkoti vairāki ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras adminsitrācijas satelīti. Šie jutīgie instrumenti spēj uztvert termālo starojumu pat no vietām, kas mums šķiet aukstas.

Izmantojot šos sensorus, Skamboss reģistrēja rekordzemās temperatūras korē starp Dome Argus un Dome Fuji, kur pašas zemākās tika konstatētas padziļinājumos kores nogāzēs. Landsat 8 augstākas izšķirtspējas termālais infrasarkanā starojuma mērinstruments (TIRS) palīdzēja precīzi noteikt, kuros padziļinājumos temperatūra ir viszemākā.

Jau tā aukstās vietas kļūst vēl aukstākas, kad debesis noskaidrojas un virsma strauji atdziest, atdodot atlikušo siltumu. Virs ledus un sniega izveidojas īpaši auksta gaisa slānis, kas ir blīvāks nekā augstāk esošais siltākais gaisa slānis. Blīvais un aukstais slānis slīd lejup pa kores nogāzēm un sakrājas padziļinājumos, kur turpina atdzist.

"Landsat 8 ir ļoti precīzs mērinstruments, kas mums stāsta, kā mainās Zemes virsma, kā klimata izmaiņas ietekmē sauszemi, okeānus un sniegiem klātos apgabalus," teica Skamboss. "Aukstāko vietu atklāšana ir tikai sākums tam, ko mēs sasniegsim ar Landsat 8."

NASA

Komentāri

  1. melnais tieši 11.12.2013 domāja šādi:

    Nez cik ilgi tajā vietā pēc pirtiņas varētu sniedziņā pavārtīties..

  2. niklāvs tieši 31.12.2013 domāja šādi:

    @melnais - līdz tam brīdim, kad sasaltu plaušas. :D oglekļa dioksīds sasalst jau -78,5°C temperatūrā.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!