ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ūdenslācītis kosmosā


Publicēts: 9.09.2008

Eiropas kosmosa aģentūras eksperimentā ir pierādīts, ka mazie bezmugurkaulnieki ūdenslācīši var izdzīvot kosmosa nežēlīgajos apstākļos. Gauskāji ir pirmie dzīvnieki, kas var eksistēt zema spiediena un intensīvas radiācijas telpā, kas ieskauj Zemi.

Ūdenslācīši jeb tardigradi ir praktiski neiznīcināmi uz Zemes. Šīs sīkās būtnes spēj izdzīvot lielā spiedienā, intensīvā radiācijā un gadiem ilgā sausumā.

Ingemārs Jonsons vēlējās pakļaut šos dzīvniekus smagākiem pārbaudījumiem. 2007. gada septembrī no Baikonuras kosmodroma startēja Foton-M3 misija, uz kuras atradās dažnedažādi eksperimentu objekti, tai skaitā divas sugas izžāvētu ūdenslācīšu.

Pēc desmit kosmosā pavadītām dienām mākslīgais pavadonis atgriezās uz Zemes. Tardigradi tika ielikti ūdenī, lai redzētu, vai tie ir veiksmīgi pārcietuši bezskābekļa vides, spēcīgā ultravioletā starojuma, kā arī Saules staru iedarbību.

Vakuuma iedarbība šos niecīgos dzīvnieciņus nebija skārusi. Ultravioletais starojums, kas bojā šūnas un DNS, tomēr bija atstājis iespaidu.

Aptuveni 68% īpatņi no vienas sugas parauga, kas bija aizsargāts no Saules radiācijas, atdzīvojās pirmajās 30 minūtēs pēc ievietošanas ūdenī. Lielākā daļa izdēja olas, kuras veiksmīgi izšķīlās.

No grupas, kas bija pakļauta starojumam pilnībā, izdzīvoja tikai daži ūdenslācīši. Ultravioletais starojums visumā ir aptuveni 1000 reizes spēcīgāks nekā uz Zemes.

Pirms šī eksperimenta bija zināms, ka tikai ķērpji un baktērijas var izdzīvot nedraudzīgajā kosmosa vidē. "Neviens dzīvnieks agrāk nav izdzīvojis atklātā kosmosā," pastāstīja biologs Bobs Goldšteins no Ziemeļkarolīnas universitātes. "Fakts, ka šie dzīvnieki izdzīvoja atklātā kosmosā 10 dienas bez ūdens, ir patiesi fantastisks."

Šī spēja izdzīvot ekstrēmā vidē "var izrādīties nozīmīga, kad mēs apsveram citu Saules sistēmas objektu apdzīvojamību," teica astrobioloģe Gerda Horneka no Vācijas kosmosa izpētes centra. Tomēr šī eksperimenta ietvaros netika pētīta dzīvnieku spēja vairoties un attīstīties nedraudzīgajā vidē.

Pētījuma autori patlaban nav atraduši mehānismu, kurš palīdz dzīvniekiem aizsargāties pret ultravioleto starojumu. Iespējams, ka tradigradu neparastās spējas izturēt kosmiskos starus ir saistītas ar spēju izturēt izžūšanu.

New Scientist

Komentāri

  1. xikes tieši 9.09.2008 domāja šādi:

    Huuh, palasījos bik vairāk par šiem zvēriem.
    Patiesi apbrīnojami radījumi O_O

  2. x-f tieši 9.09.2008 domāja šādi:

    Tie ir baktērijas, kukaiņi vai īsti dzīvnieki?
    Un kā viņus sauc angliski?

  3. Aiv J. tieši 10.09.2008 domāja šādi:

    Bezmaz vai var saredzēt līdzību ar Jason X :)

  4. dzimmijs13 tieši 28.09.2008 domāja šādi:

    Nu un kāpēc snauž frustrētās kažokādu pretinieces? Lūk, īsti dzīvnieki, tātad jūtošas būtnes, tāpat kā skunksi un seski. Kāpēc ar plakātiem kur attēloti nosaldēti, nomocīti tradigradi (pag, vērdiņš gan smuks, pierakstīšu telefonā) pie kosmodroma vārtiem?! Neiedomājama nekonsekvence.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!