ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Plectus murrayi izdzīvošanas māksla


Publicēts: 15.02.2009

Lai arī ne tuvu nav pati patīkamākā vieta, kur apmesties, tomēr Antarktīdā mīt dažnedažādas dzīvības formas. Katra no tām savādāk pielāgojas apstākļiem, kas valda šajā nomaļajā nostūrī. Savdabīga un interesanta ir neliela tārpa Plectus murrayi izdzīvošanas māksla.

Nematodes ir visplašāk pārstāvētā dzīvnieku grupa, kas mīt Antarktīdas augsnē. Šie niecīgie tārpi spēj pārciest gan aukstumu, gan sausumu. Zinātnieku grupa no Brighama Junga universitātes ir tikko atgriezušies no ledus un sniega valstības, lai pastāstītu, kā šie tārpi tiek galā ar aukstumu un sausumu.

Izrādās, ka tārpi noteiktā temperatūrā iedarbina antifrīza gēnu. Šādi gēni ir atrasti arī citiem Antarktīdā mītošajiem organismiem. Gēnu inženieri mēģina šos gēnus iekopēt labības genomā, lai izveidotu pret salnu izturīgus graudaugus.

Kad dzīvā organismā esošais ūdens sasalst, veidojas ledus kristāli, kuri caururbj šūnu membrānas un tās iet bojā. Tāds pats mehānisms ir apsaldējumu pamatā. Izrādījās, ka pusmilimetru garais tārps spēj ražot īpašu olbaltumvielu. Tās darbības mehānisms vēl nav pilnībā izpētīts, bet Bīrons Adams un Bišvo Adhikari domā, ka šis proteīns vai nu neļauj veidoties asiem kristāliem, vai arī tos pārklāj un tādejādi pasargā šūnu membrānas.

Otrs pašaizsardzības mehānisms tiek iedarbināts brīdī, kad augsne izžūst. Šādā sakaltušā stāvoklī Plectus murrayi spēj izdzīvot ļoti ilgi.

Abi zinātnieki vēlas izzināt kā šis mikroskopiskais dzīvnieks spēj ietekmēt ekosistēmu. Adams ir pārliecināts, ka nematodes nodrošina oglekļa apriti augsnē. Temperatūras svārstības atstāj negatīvu iespaidu uz tārpu populāciju, kas tālāk var netieši ietekmēt citus dzīvos organismus.

"Zināšanas par to kā augsne spēj funkcionēt, neatkarīgi no augiem, ļaus mums labāk izprast augu lomu ekosisstēmā," skaidroja Adams. "Šie ir tikai pirmie soļi. Nākotnē mēs pāriesim uz arvien kompleksākām ekosistēmām, jo īpaši uz vadāmajām. Lauksaimnieki vēlas zināt kā klimata izmaiņas ietekmēs ražu. Patlaban mēs to nezinām. Redzot kā tas notiekt vienkāršā ekosistēmā, mēs spēsim prognozēt izmaiņas sarežģītākās sistēmās."

Ir interesanti apzināties, kā dažādas dzīvības formas uz Zemes ir pielāgojušās dzīvei apstākļos, kuros šķiet, ka dzīvībai nevajadzētu pastāvēt. Mūsu priekšstati par dzīvības izplatību uz Zemes vēl joprojām ir nepilnīgi, kur nu vēl ārpus tās robežām.

BYU

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!