ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kosmiskie prusaki


Publicēts: 18.01.2008

Prusaki, jeb dažās vietās pazīstami arī kā tarakāni ir vieni no izturīgākajiem organismiem šeit uz Zemes... un arī kosmosā. Kā izrādās, pat galvas noraušana nepalīdz atbrīvoties no viņu klātbūtnes - vēl vismaz nedēļu kukainis spēj eksistēt. Mēnesis bez ēdiena - nieki!

Kā izrādās kosmosā tarakānu īpašības daudzkārt uzlabojas - tie attīstas ātrāk un ir daudz izturīgāki par saviem brāļiem šeit uz Zemes.

Eksperimentu veica Krievijā, Voroņežas medicīnas akadēmijas studenti kopā ar pasniedzējiem. Studenti uzvarēja konkurās Eksperiments, kuram viņi bija sagatavojuši izpētes darba projektu, lai noskaidrotu kā bezsvars ietekmē dzīvus organismus. Kā eksperimenta objektu jaunie pētnieki piedāvāja parastos mājas prusakus. Tā kā tie nav lieli, tad kosmosā varēja nosūtīt daudz šos insektus.

Prusaki kosmosā nonāca ar raķeti Foton M-3, kur pavadīja 12 diennaktis un 2007. gada 26. septembrī nolaidās atpakaļ uz Zemes. Tarakānu mītnē bija novietota video kamera, ar kuras palīdzību zinātnieki sekoja līdzi eksperimenta norisei.

Pēc kukaiņu atgriešanās uz Zemes, tie tika pētīti un pavairoti. Kosmosā piedzimusī paaudzei bija hitīna apvalks, kas paliek tumšs ātrāk (piedzimstot tas ir caurspīdīgs), straujāk aug ūsas, kājas un palielinās ķermeņa garums.

"Papildus tam mēs secinājām, ka kosmosa paaudze ir daudz aktīvāki, kustās ātrāk par Zemes tarakāniem, kā arī tie ir dzīvotspējīgāki," pastāstīja projekta vadītājs Dmitrijs Atjakšins.

Zinātniekiem ir izdevies iegūt pēcnācējus no šīs kosmiskās paaudzes, bet tiem superspējas netika konstatētas.

RIA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!