ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Herminiimonas glaciei


Publicēts: 16.06.2009

Vai atceraties Dena Brauna grāmatu "Maldu zona"? Personīgi man tā nešķita labākā no autora devuma, bet zināmas asociācijas izraisīja, lasot par Grenlandes ledājos 3 kilometru dziļumā mītošo atradumu, kas tur bijis ieslēgts jau vairāk kā 120 000 gadus.

Iespējams, ka šī baktērija Herminiimonas glaciei, kuru atrada dokotore Dženifera Lovlande-Kurce no Pensilvānijas universitātes, varētu palīdzēt paplašināt izpratni par apstākļiem, kādos dzīvība spēj pastāvēt uz citām planētām.

Lovlandes-Kurces komandai bija krietni jānopūlas, lai snaudošo mikroorganismu pamodinātu. Vispirms septiņus mēnešus to inkubēja 2oC temperatūrā un pēc tam četrus ar pusi mēnešus vēl 5oC. Tikai tad izdevās ieraudzīt pavisam nelielas violeti brūnu baktēriju kolonijas.

Herminiimonas glaciei ir maza baktērija pat mikroorganismu pasaulē. Tā ir aptuveni 50 reizes mazāka par zarnu nūjiņu E. coli. Iespējams, ka tieši mazais izmērs ir viens no faktoriem, kas palīdzēja šai mazulītei izdzīvot šķidrumā starp ledus kristāliem un plānajā šķidruma kārtiņā, kas pārklāj kristālu virsmas. Mazais izmērs ir efektīvāks arī barības uzņēmšanai, aizsardzībai un vides kolonizācijai. Līdzīgas ultramikrobaktērijas ir atrastas snaudošā stāvoklī daudzās vidēs.

Nenoliedzami, ka viena no kuplākajām dzīvo organismu saimēm uz Zemes ir tieši mikroorganismi. Tādēļ zinātnieki pieņem, ka šis pats princips ir spēkā uz citām planētām, kur varētu eksistēt dzīvība. Pētot Zemes ekstrēmākos mikroorganismus, labāk var saprast kādas dzīvības formas varētu pastāvēt uz citām Saules sistēmas planētām.

"Šie ekstremāli aukstie apstākļi ir labākais analogs ārpuszemes dzīvības nišām," piebilda doktore Lovlande-Kurce. "Šādos apstākļos šūnas un aminoskābes spēj saglabāties pat miljoniem gadu. H. glaciei ir viena no nedaudzajām ultra-mazajām baktērijām un vienīgā, kas atklāta Grenlandes ledājos. Pētot šādus organismus mēs labāk varam izprast kā šūnas spēj izdzīvot un pat augt īpaši grūtos apstākļos, kad temperatūra sasniedz -56oC, ir maz skābekļa, barības vielu, augsts spiediens un maz telpas dzīvošanai."

"H. glaciei nav patogēna un ir cilvēkiem nekaitīga," teica doktore. "Tomēr tā spēj iziet cauri 0,2 mikronu filtriem, kas parasti tiek lietoti laboratorijās un slimnīcās šķīdumu sterilizēšanai. Ja pastāv kāda ultra-maza baktērija, kas ir patogēna, tad tās var atrasties šķidrumos, kuri tiek uzskatīti par steriliem. Šādas baktērijas tur var vairoties un šķidrums joprojām izskatīsies dzidrs."

EurekAlert

Komentāri

  1. Nelabojams tieši 17.06.2009 domāja šādi:

    Incanti, tas sasaucas ar faktu, ka ALH84001 atrastās it kā Marsa baktēriju paliekas bija līdzīga izmēra. Viens no hipotēzes kritiķu argumentiem bija tieši tāds, ka tās esot pārāk mazas. Nanobacteria klase ar apmēram šādiem izmēriem gan bija diezgan sen pazīstama. Bet nu atklājums ir super.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!