ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Asfalta ezera iedzīvotāji


Publicēts: 20.04.2010

Zinātnieki ir atklājuši dzīvību asfalta ezerā, kas ir Titāna ogļūdeņražu ezeriem un jūrām vislīdzīgākā vide uz Zemes.

Piķa ezers ir indīgs, smirdīgs elles caurums Trinidādas un Tobāgo salās Karību jūrā. Ezers ir pildīts ar karstu asfaltu. No tā paceļas indīgu ogļūdeņražu un oglekļa dioksīda burbuļi. Ūdens tur ir deficīts. Tā tur ir tik maz, ka dzīvība šķiet neiespējama.

Šie neparastie apstākļi ir viens no faktoriem, kas pievilina astrobiologus. Daudzi zinātnieki uzskata, ka Piķa ezers ir līdzīgs ogļūdeņraža ezeriem, kādi atrodami uz Saturna pavadoņa Titāna. Pats par sevi saprotams, ka šie zinātnieki vēlas noskaidrot, kas gan spēj dzīvot tādā vidē.

Dirks Šulce-Makučs un daži viņa kolēģi no Vašingtonas universitātes ir atklājuši, ka Piķa ezerā čum dažādi mikroorganismi. Katrs grams smirdīgās vielas satur 107 dzīvu šūnu.

Šie mikroorganismi nav parasti. Tie ir vienšūņi, kas spēj pastāvēt vidē, kurā nav skābekļa un ir ārkārtīgi maz ūdens. Tie ēd ogļūdeņražus un elpo metālus.

Iespējams, ka šie organismi pirmo reizi ir atrasti ogļūdeņražu ezeros uz Zemes virsmas, bet tiem līdzīgi ir konstatēti naftas iegulās jūrās.

Šis atklājums ir vēl viens apliecinājums, ka dzīvība uz Titāna varētu eksistēt, jo uz Saturna pavadoņa pastāv daudzi dzīvībai nepieciešamie priekšnosacījumi - termodinamiskais disbalanss, ogļūdeņraži un šķidra vide.

Piķa ezera iedzīvotāji ir vēl viens pierādījums, ka šķidrs ūdens nav tik svarīgs dzīvībai, kā mēs iedomājamies. Šulce-Makučs atgādina, ka pastāv mikroorganismi, kas pārstrādā ogļūdeņražus un ražo ūdeni. Patlaban gan nav noskaidrots, cik īsti daudz ūdeni patērē Piķa ezera mikroorganismi. Lai arī ezerā ir maz ūdens, iespējams, ka sīkbūtnes koncentrējušās tajos reģionos, kur ūdens ir vairāk.

"Mūsu atklājums ir tikai sākums pētījumiem, kādi ierobežojumi ir ogļūdeņražu matricai, un vai Titāna ogļūdeņražu ezeros var pastāvēt dzīvība," teica Šulce-Makučs.

Massachusetts Institute of Technology

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: