ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Svešo invāzija


Publicēts: 26.02.2010

Svešos nemaz tik tālu nav jāmeklē. Izrādās, ka liela daļa zvaigžņu un zvaigžņu kopu, kuras varam vērot Piena Ceļa galaktikā, nemaz nav vietējās, bet gan iefiltrējušās no citām galaktikām.

Aptuveni viena ceturtā daļa Piena Ceļa zvaigžņu kopu nāk no citām galaktikām. Šādi secinājuši zinātnieki no Svinburnas tehnoloģiju universitātes Austrālijā. Svešās kopas ir radušās citās galaktikās un pēc tam migrējušas uz Piena Ceļu.

"Izrādās, ka daudzas zvaigznes un lodveida zvaigžņu kopas, kuras mēs redzam naksnīgajās debesīs, nemaz nav vietējās, bet svešās, kas nāk no citām galaktikām," teica pētījuma vadītājs profesors Dunkans Forbs. "Invāzija ir notikusi dažu pēdējo miljards gadu laikā."

Sākotnēji astronomi uzskatīja, ka dažas lodveida zvaigžņu kopas, kurās ir no 10 000 līdz dažiem miljoniem zvaigžņu, ir nākušas no citurienes, bet bija grūti noteikt, kuras tās ir.

Izmantojt Habla teleskopa datus, Forbs un profesors Terijs Bridžs no Kanādas, izpētīja lodveida zvaigžņu kopas Piena Ceļa galaktikā. Viņi izveidoja apjomīgāko un kvalitatīvāko lodveida zvaigžņu kopu katalogu, kurā atzīmēja katras kopas vecumu un ķīmisko sastāvu.

"Izmantojot šo datubāzi, mēs varējām identificēt lodveida zvaigžņu kopu svarīgākos parametrus, kas ļāva noteikt, kuras nav vietējās," teica Forbs.

"Mēs noteicām, ka aptuveni viena ceturtā daļa lodveida zvaigžņu kopu ir svešās. Tas nozīmē desmitiem miljonus savāktu zvaigžņu tikai no lodveida zvaigžņu kopām vien," skaidroja Forbs.

Zinātnieki uzskata, ka Piena Ceļa galaktika ir "aprijusi" daudz vairāk pundurgalaktiku, nekā agrāk tika uzskatīts.

"Mēs atklājām, ka liela daļa no svešajām kopām sākotnēji eksistējušas pundurgalaktikās - galaktiku miniatūrversijās, kurās bijušas līdz 100 miljoniem zvaigžņu," pastāstīja Forbs. "Mūsu darbā atklājās, ka Piena Ceļa galaktika ir savākusi daudz vairāk pundurgalaktiku nekā agrāk tika uzskatīts. Astronomiem ir izdevies pierādīt divu pundurgalaktiku "aprīšanu", bet mūsu atklājuma rezultāti liecina, ka vēl varētu būt iekļautas vismaz sešas pundurgalaktikas. Lai arī pundurgalaktikas ir izjauktas un to zvaigznes iekļāvušās Piena Ceļā, lodveida zvaigžņu kopas ir palikušas neskartas akrēcijas procesā. Ir jāturpina pētījumi, lai labāk izprastu mūsu pašu galaktikas vēsturi."

 

The Royal Astronomical Society

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!