ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ellīgais šūpulis


Publicēts: 23.08.2009

Jaunākajos ESO fotoattēlos redzams kosmiskais mākonis, kurā dzimst jaunas zvaigznes un rodas planētu sistēmas. Jaunās zvaigznes bombardē planētu sistēmas ar spēcīgu vēju un apžilbinošu gaismu. Zinātnieki uzskata, ka Saules sistēma ir veidojusies līdzīgos apstākļos.

Blīvā zvaigžņu kopa RCW 38 atrodas aptuveni 5500 gaismas gadu attālumā dienvidu puslodē redzamajā Buru zvaigznājā. Tāpat kā Oriona kopā, arī RCW 38 putekļu un gāzu mākonī joprojām rodas jaunas zvaigznes. Astronomi uzskata, ka lielākā daļa visumā novērojamo zvaigžņu ir radušās šādos, ar matēriju bagātos reģionos. Miglājos "iekļautās" kopas tādejādi ir ideālas laboratorijas, kurās novērot kā rodas jaunas zvaigznes un planētu sistēmas.

"Aplūkojot tādas kopas kā RCW 38, mēs varam daudz ko uzzināt par Saules sistēmas un tai līdzīgu sistēmu rašanos," pastāstīja Kima Derose.

Izmantojot NACO adaptīvās optikas instrumentu, kas uzmontēts uz VLT teleskopa, astronomi ir ieguvuši visasākos un detalizētākos RCW 38 attēlus. Viņi fokusējās uz nelielu apgabalu, kas ieskauj masīvu zvaigzni IRS2. Novērojumu rezultātā tika atklāts, ka IRS2 patiesībā ir dubultzvaigžņu sistēma, kur attālums starp abām karstajām zvaigznēm ir aptuveni 500 astronomiskās vienības (1 AV ir attālums no Zemes līdz Saulei).

Attēlā astronomi atrada arī daudz protozvaigznes un daudzas jaunas zvaigznes, kas radušās, neskatoties uz IRS2 spēcīgās ultravioletās radiācijas klātbūtni. Dažas no protzvaigznēm, iespējams, tā arī nekļūs par pilnvērtīgām zvaigznēm. IRS2 starojums izklīdinās materiālu, kas varētu pārvērsties jaunās zvaigznēs vai protoplanetārajos diskos. Vairāku miljonu gadu laikā diskos, kas būs pārcietuši spēcīgo IRS2 radiāciju, varētu veidoties planētas, to pavadoņi un komētas.

Papildus ultravioletajam starojumam, zvaigžņu dzimšanas vietas regulāri satricina supernovu sprādzieni, kad savu dzīvi beidz masīvas zvaigznes. Šo sprādzienu laikā apkārtējo reģionu piepilda matērija, kurā atrodami ļoti reti izotopi, kas radušies šo zvaigžņu dzīlēs. Šis materiāls tiek izmantots jaunu zvaigžņu radīšanai. Tā kā tādi izotopi ir atrasti arī Saulē, zinātnieki pieņem, ka arī Saules sistēma ir radusies līdzīgā vietā.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!