ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cik man ir gadu?


Publicēts: 11.07.2008

Kā lai nosaka laiku, ja mājās ir trīs pulksteņi, kur katrs rāda savādāku laiku un jums nav ne jausmas, kurš no tiem trim ir pareizais? Astronomi ir uzūrušies šādam fenomenam senā zvaigžņu kopā NGC 6791. Cik vecas ir zvaigznes šajā kopā? 4, 6 vai varbūt 8 miljardi gadu? Vai arī mēs esam kaut ko svarīgu palaiduši garām un nemākam noteikt zvaigžņu patieso vecumu? Vai dilemma ir unikāls gadījums, vai astronomiem nāksies pārskatīt zvaigžņu kopu vecuma noteikšanas metodes?

Izmantojot NASA Habla kosmisko teleskopu, astronomi pētīja šīs kopas zvaigznes un atklāja, ka tās ir iedalāmas 3 vecuma grupās. Divas no tām ir izdegušas zvaigznes, kas pārvērtušās par baltajiem punduriem. Viena balto punduru grupa ir aptuveni 6 miljardus gadu veca, otra - 4 miljardus gadus veca. Zvaigžņu kopas normālās zvaigznes izrādījās 8 miljardus gadus vecas.

"Vecuma atšķirība ir problēma, jo zvaigznēm kopā vajadzēja būt aptuveni viena vecuma. Tās veidojas vienā laikā no viena milzīga putekļu un gāzes mākoņa. Mēs nesaprotam, kas notiek," paskaidroja astronoms Luidži Bedīns.

Ivans Kings no Vašingtonas universitātes, kas vadīja šos Habla teleskopa izpētes darbus, pastāstīja, ka "šis atradums nozīmē to, ka mēs kaut ko neesam sapratuši balto punduru attīstības teorijā."

Pēc ilgstošas un rūpīgas analīzes, zinātnieki uzskata, ka ir atraduši iemeslu kādēļ abas balto punduru grupas izskatās atšķirīgi, bet tām varētu būt vienāds vecums. Iespējams, ka zvaigznes, kas izskatās jaunākas, ir tikpat vecas, bet tās ir dubultzvaigžņu sistēmas. Lielais attālums līdz kopai rada iespaidu, ka šie baltie punduri ir gaišāki.

"Tas ir spožums, kas liek tām izskatīties jaunākām," piebilda komandas dalībnieks, astronoms Mauricio Salaris no Džona Mūra universitātes Liverpūlē.

Lielu daļu no normālo zvaigžņu populācijas kopā NGC 6791 veido tieši dubultzvaigžņu sistēmas. Šādas dubultzvaigznes tiek novērotas arī citās zvaigžņu kopās. Ja astronomiem izrādīsies taisnība, šis būs pirmais gadījums, kad dubultzvaigznes tiek novērotas arī balto punduru populācijā.

"Mūsu piedāvājums, ka dubultzvaigznes ir anomālijas cēlonis, ir lielisks izskaidrojums šim noslēpumam," paskaidroja Džampolo Pijoto no Padujas universitātes Itālijā.

Tagad zinātniekiem atliek izskaidrot atšķirības starp 8 miljardus gadus veco normālo zvaigžņu populāciju un 6 miljardus gadus vecajiem baltajiem punduriem. Iespējams ir kāds process, kas palēnina balto punduru novecošanu.

Izmantojot Habla kosmisko teleskopu, zinātnieki izanalizēja visus NGC 6791 kopas baltos pundurus, sākot no spožākā līdz pašam blāvākajam. Baltie punduri ir atliekas no Saulei līdzīgām zvaigznēm, kuras vairs neražo kodolenerģiju. Līdz šim astronomi plaši izmantoja baltos pundurus, lai noteiktu zvaigžņu kopu vecumu.

NGC 6791 ir viena no vecākajām atvērtajām zvaigžņu kopām, kurā atrodas aptuveni 10 000 zvaigžņu. Kopa atrodas Liras zvaigznājā, aptuveni 13 000 gaismas gadu attālumā.

Nu ko, atliek gaidīt kardinālus jaunumus balto punduru novecošanās teorijā un, iespējams, nāksies pārskatīt zināmo zvaigžņu kopu vecumus.

Hubble

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!