ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zvaigzne, kas varētu apdraudēt Zemi


Publicēts: 6.01.2010

Kāda masīva zvaigzne, baltais punduris, kas atrodas Piena Ceļa galaktikā, ir daudz tuvāk Saules sistēmai nekā agrāk tika uzskatīts. Ja šī zvaigzne uzsprāgtu, tā varētu apdraudēt Zemi.

T Pyxidis ir ļoti tuvu dubultzvaigžņu sistēma, kas atrodama dienvidu puslodes Kompasa zvaigznājā. Šī sistēma atrodas tikai 3260 gaismas gadu attālumā no Zemes.

Baltais punduris, kas ir viena no zvaigznēm šajā sistēmā, pēc laika pārvērtīsies par supernovu. Gamma starojums, kas tiks izstarots šī sprādziena laikā, būs līdzvērtīgs 1000 vienlaicīgiem Saules uzliesmojumiem un var apdraudēt Zemi. Gamma starojums varētu pilnībā iznīcināt Zemes ozona slāni.

Tomēr gluži baltās čībiņas šodien steigties iepirkt nevajag, jo zinātnieki uzskata, ka liktenīgais sprādziens varētu notikt aptuveni 10 miljons gadu laikā.

"Lai arī mēs varam nomierināties, tas ir ļoti īss laika posms astronomiskos un ģeoloģiskos mērogos," teica Edvards Sions no Vilanovas universitātes.

T Pyxidis sistēmā regulāri tiek novērotas novas aptuveni reizi 20 gados. Novas sprādzieni Zemi neapdraud. Pēdējā nova novērota 1967. gadā un kopš tā laika sistēma klusē. Astronomiem nav zināms kādēļ sistēma ir nomierinājusies.

Novas sprādzienus izraisa ar ūdeņradi bagātas gāzes pārpumpēšana no Saulei līdzīgas zvaigznes uz balto punduri. Nav zināms vai baltā pundura masa pieaug, vai tomer tā vēl nav sasniegusi kritisko robežu, kad notiktu gravitācijas kolapss un zvaigzne tiktu iznīcināta. Šis sprādziens ir pazīstams kā 1a tipa supernova, kurā izdalās vairāk kā 10 miljons reižu lielāks enerģijas apjoms kā novas laikā.

Astronomi uzskata, ka supernovas sprādziens 100 gaismas gadu attālumā izrādītos Zemei liktenīgs. Ko izraisītu supernovas sprādziens, ja zvaigzne atrastos tālāk nekā 100 gaismas gadu attālumā? Astronomiem tas nav zināms? Vēl viena zvaigzne, kurai astronomi pievērš pastiprinātu uzmanību, ir 7500 gaismas gadu attālumā esošā Eta Carinae, kas arī ir potenciālā supernova. Viens no faktoriem, kas nosaka supernovas bīstamību, ir tās jauda.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!