ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Visuma Rozetas akmens


Publicēts: 6.09.2009

Rozetas akmens ir tumšā granīta gabals, uz kura iegravēts viens un tas pats teksts trijās rakstībās - hieroglifu, tautas ēģiptiešu valodā un grieķu valodā. Rozetas akmens ļāva saprast neskaitāmus citus rakstu darbus un iegūt daudz informāciju par Seno Ēģipti. Zinātniekiem, izmantojot ESA XMM Ņūtona rentgenstaru observatoriju, ir atklājuši visuma Rozetas akmeni.

Šis neparastais objekts ir baltais punduris jeb rentgenstaru pulsators RX J0648.0-4418, kas pieder dubultzvaigžņu sistēmai. Dažu miljonu gadu laikā punduris varētu pārvērsties par Ia tipa supernovu, kuras tiek izmantotas kā bākas, lai noteiktu visuma attālumus un labāk izprastu visuma izplešanos.

Astronomi sekoja šim objektam jau kopš 1996. gada, kad netālu no spožas zvaigznes HD 49798 tika novērots pulsējošs rentgenstaru avots ar periodiskumu 13,2 sekundes. Pateicoties ESA XMM Ņūtona rentgenstaru observatorijas izcilajai jutībai, ir izdevies izsekot šī objekta orbītu. Izrādījās, ka noslēpumainais rentgenstaru avots ir baltais punduris - mirušas zvaigznes kodols.

Sandro Meregheti vadītajai komandai ir izdevies noskaidrot, ka tas nav parasts baltais punduris. Tā masa divreiz pārsniedz teorētiski aprēķināto lielumu. Lielākā daļa balto punduru ir Zemes lieluma objekti, kuros saspiesta 0,6 Sauļu masa. Šī pundura masa ir divreiz lielāka, bet diametrs - tikai puse no Zemes diametra. Tas ir arī visātrāk ap savu asi rotējošais baltais punduris.

Visticamāk, ka baltais punduris "zog" matēriju no pavadoņzvaigznes. Šobrīd, kad pundura masa ir sasniegusi vismaz 1,2 Sauļu masu, tas ir bīstami pietuvojies kritiskajam līmenim. Kad pundura masa pārsniegs 1,4 Sauļu masu, tas uzsprāgs vai kolapsēs un izveidos vēl blīvāku zvaigzni - neitronu zvaigzni.

Baltā pundura sprādziens ir viens no vadošajiem Ia supernovu rašanās izskaidrojumiem. Šī tipa supernovas tiek izmantotas kā visuma bākas, lai izmērītu visuma izplešanās ātrumu. Līdz pat šim brīdim zinātniekiem nebija izdevies atrast nevienu balto punduri dubultzvaigžņu sistēmā, kura masa būtu noteikta tik precīzi un tā būtu tik tuvu kritiskajai robežai.

"Šis ir dubultzvaigžņu sistēmu balto punduru Rozetas akmens. Masas precīzā noteikšana ir izšķirošais moments. Tagad mēs varam turpināt pētījumus, rekonstruēt tā pagātni, lai labāk prognozētu nākotni," teica Meregheti.

Nākotne solās būt iespaidīga. Dažu miljonu gadu laikā šī zvaigzne uzsprāgs. Lai arī tā atrodas pārāk tālu (650 parseki), lai apdraudētu Zemi, punduris ir pietiekami tuvu, lai notikumu varētu labi pamanīt. Visticamāk, ka šo sprādzienu varēs ieraudzīt pat dienas laikā ar neapbruņotu aci.

Mūsu paaudzei šis šovs ies secen. Tomēr, pateicoties ESA XMM Ņūtona rentgenstaru observatorijai, jau tagad ir iespējams uzkrāt zināšanas par šo notikumu.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!