ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Visaukstākā, visblāvākā zvaigzne


Publicēts: 21.01.2003

Aptuveni 19 gaismas gadu attālumā no Zemes ir atklāta zvaigzne, kas ir tikai divas reizes karstāka nekā cepeškrāsns. Zvaigzne, jeb tā sauktais brūnais punduris, ir nedaudz smagāka nekā Jupiters un tai nav pietiekoša masa, lai aizsāktos kodolreakcijas, kas nodrošina ar enerģiju īstas zvaigznes.

Objekts tika nodēvēts par visblāvāko zvaigzni, kas jebkad ir atklāta. Tās atklājēju pulkā ir zinātnieks Frederiks Vrba, kas vairākus mēnešus to pētīja, lai noteiktu izmērus. Būdami svaru kategorijā starp planētām un zvaigznēm, brūnie punduri joprojām ir astronomijas mīkla, lai gan pirmie pārstāvji tika atrasti 90-to gadu vidū.

Zvaigzne, kurai piešķirts kataloga nummurs 2MASS 0415-0935, gandrīz nemaz neizstaro redzamo gaismu. Tā tika atklāta pateicoties tās emitētajiem infrasarkanajiem stariem – tiem pašiem, kas tiek lietoti TV pultīs, lai pārslēgtos starp kanāliem. Zvaigznes temperatūra ir 410 grādi pēc Celsija. Saules virsmas temperatūra ir aptuveni 5500 C.

“Vajadzētu pusmiljons šādu punduru, lai iegūtu tādu gaismu, kādu izstaro Saule,” teica zinātnieks Ādams Burgassers, kas pirmais pamanīja šo objektu aptuveni divus gadus atpakaļ.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!