ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vēsais kompanjons


Publicēts: 20.04.2009

Starptautiska astronomu komanda Hefordšīras universitātes zinātnieku vadībā ir atklājusi vienu no vēsākajiem objektiem ārpus Saules sistēmas robežām, kas riņķo ap sarkano punduri Wolf 940 aptuveni 40 gaismas gadu attālumā no Zemes.

"Lai arī objekta temperatūra ir aptuveni 300oC, kas ir gandrīz pietiekama, lai izkausētu svinu, temperatūra ir relatīvs jēdziens. Pēc zvaigžņu standartiem tas ir ļoti auksts objekts. Patiesībā šī ir pirmā reize, kad tik detalizēti tiek pētīts tik ļoti auksts objekts," pastāstīja doktors Bens Beninghams. "Fakts, ka tas riņķo ap citu zvaigzni, vēl vairāk palielina atklājuma vērtību."

Tiek uzskatīts, ka sākotnēji šis objekts sācis veidoties kā zvaigzne. Visticamāk, ka objekts nav savācis pietiekami daudz masas un tādēļ jauns spīdeklis nav radies. Tas ir aptuveni tikpat liels kā Jupiters, bet 20 līdz 30 reizes smagāks. Ja salīdzina brūnā pundura un Jupitera infrasarkano staru attēlu, līdzība ir acīmredzama.

Jaunatklātais objekts atrodas aptuveni 440 reižu tālāk no zvaigznes nekā Zeme no Saules. Viens gads tur ilgst aptuveni 18 000 Zemes gadus.

Neizdevušās zvaigznes, vanckarzvaigznes jeb brūnie punduri ir objekti, kuru masa ir mazāka nekā zvaigznēm, bet lielāka nekā Jupiteram līdzīgiem gāzes gigantiem. Tā kā to temperatūra ir visai zema, tie praktiski nav pamanāmi redzamajā gaismā, bet tikai insfrasarkanajos staros.

Brūno punduru atmosfēras modelēšana ir sarežģīts uzdevums. Iegūtā informācija palīdz izprast, ko astronomi varētu ieraudzīt, lūkojoties uz planētām, kas riņķo ap citām zvaigznēm. Lielākajā daļā gadījumu zinātniekiem nav nekādu datu par brūnā pundura vecumu un sastāvu, kas situāciju sarežģī vēl vairāk.

"Šajā gadījumā varam izmantot visu, ko mēs zinām par primāro zvaigzni," skaidroja Beninghams. "To var uzskatīt par brūno punduru gaismas signāla atšifrēšanas Rozetas akmeni."

"Sarkanie punduri ir visbiežāk sastopamās zvaigznes Piena Ceļa galaktikā. Šai sistēmai līdzīgas droši vien ir daudz vairāk nekā mēs patlaban zinām," piebilda doktors Deivids Pinfīlds.

Wolf 490B tika atklāta ar UKIRT teleskopu, kas atrodas Havaju salās. Projekta UKIDSS ietvaros tiek meklēti visaukstākie un blāvākie objekti Saules sistēmas tuvumā. Pētījumi tiks turpināti, iesaistot daudzus teleskopus, tai skaitā NASA Spitzera teleskopu.

 

Joint Astronomy Centre

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!