ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Uzliesmojums


Publicēts: 22.05.2008

NASA Swift pavadonis ir fiksējis uzliesmojumu uz zvaigznes, kas ir spožākais, kāds jebkad redzēts. Tā kopējā enerģija ir spēcīgāka nekā tūkstoš uzliesmojumu uz Saules kopā. Ja uzliesmojums notiktu uz Saules, tas stieptos līdz pat Zemei. Planētas atmosfēra tiktu aizpūsta un viss dzīvais iznīcināts. Ja šo zvaigzni varētu redzēt ar neapbruņotu aci, tad 2008. gada 25. aprīlī šo uzliesmojumu varētu novērot pat bez binokļa. Uzliesmojuma spožums bija tik intensīvs, ka Swift teleskopa ultravioletā un optiskā starojuma spektra kamera tika izslēgta drošības apsvērumu dēļ. Uzliesmojums tika novērots ar rentgenstarus uztverošo kameru.

Swift pavadonis meklē gamma staru uzliesmojumus un ir aprīkots ar aparatūru, kas caurlūko apkārtējo visumu un reģistrē gaismas uzplaiksnījumus. Tiklīdz tiek konstatēts šāds notikums, kosmosa kuģis automātiski pagriežas pret gaismas avotu un sāk novērošanu. Šoreiz uzliesmojuma avots nebija gamma stari, bet gan milzīgs uzliesmojums uz zvaigznes.

Zvaigzne EV Lacertae atrodas 16 gaismas gadu attālumā Ķirzakas zvaigznājā un ir sarkanais punduris, visbiežāk sastopamais zvaigžņu tips zināmajā visumā. Tās spožums ir tikai 1/10 daļa no Saules gaismas, masa ir tikai 1/3 daļa no Saules masas. Šī zvaigzne ir viena no tuvākajām, bet parasti nav redzama ar neapbruņotu aci, jo tās lielums ir -10.

"Tā ir maza, auksta zvaigzne, kas radīja briesmīgu uzliesmojumu. Šī zvaigzne ir uzliesmojumu skaitu rekordiste, bet pēdējais ir neizmērojami milzīgs," stāstīja Reičela Ostena no NASA Goddāra kosmisko lidojumu centra. "Šāda mēroga uzliesmojums iznīcinātu atmosfēru un pilnībā sterilizētu planētas virsmu."

Astronomi atzīst, ka EV Lacertae ir kā nepaklausīgs bērns, kas reizi pa reizei niķojas. Tā ir relatīvi jauna zvaigzne, kuras vecums nepārsniedz dažus simtus miljonus gadu. Zvaigzne ļoti ātri rotē ap savu asi un ģenerē spēcīgu magnētisko lauku, kas ir vismaz 100 reizes spēcīgāks par Saules magnētisko lauku. Enerģija, kas ir ieslēgta šajā laukā, reizēm mēdz izlauzties uz āru un rada spēcīgus uzliesmojumus. EV Lacertae palīdz izprast Saules uzvedību tās agrīnās attīstības stadijās, kad iespējams līdzīgi uzliesmojumi ir trāpījuši Zemes aizmetnim ne vienu reizi vien.

Uzliesmojums bija tik spēcīgs, ka Swift teleskops 8 stundas to varēja analizēt rentgenstaru spektrā. "Tā bija liela izdevība pētīt uzliesmojumu uz zvaigznes un vērot kā tas attīstās," piebilda Stefans Dreiks no NASA Goddāra kosmisko lidojumu centra.

NASA

Komentāri

  1. Aivjans tieši 22.05.2008 domāja šādi:

    Neesmu gan latv.val., speciālists, bet es teiku, ka pat ļoti slikts stils..."Ja šo zvaigzni varētu redzēt ar neapbruņotu aci, tad 2008. gada 25. aprīlī šo uzliesmojumu varētu novērot pat bez binokļa."

  2. Redaktors tieši 23.05.2008 domāja šādi:

    Vienīgais variants, kas vakar tika apspēlēts papildus šim, bija "Ja šo zvaigzni varētu redzēt ar neapbruņotu aci, tad 2008. gada 25. aprīlī šo uzliesmojumu varētu novērot ikviens interesents."

    Mēs te ar neesam latviešu valodas speciālisti, bet gribējās, lai tiktu nodots vēstījums, ka arī uzliesmojumu varētu redzēt ar neapbruņotu aci. Divreiz atkārtot vienu un to pašu vārdu vai vārdu salikumu viena teikuma ietvaros ar negribējās.

    Tā kā, Aivjan, ja ir varianti, lūdzu, uzraksti.

  3. Aivjans tieši 24.05.2008 domāja šādi:

    Labi, labi, piesējos, jo citur nebija, kur:)
    Tas ir kompliments, portāla saturam, ja nesapratāt;)
    Labs darbs! Paldies.

  4. dzimmijs13 tieši 25.05.2008 domāja šādi:

    Piedodiet, bet vai zvaigznei EV Lacertae ir konstatēta planētu sistēma? Jebšu attālums planētu aprēķināšanai ir par lielu.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: