ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tumšā Ērgļa sirds


Publicēts: 18.12.2009

Heršelam ir izdevies ielūkoties agrāk neredzētā zvaigžņu dzimšanas vietā un atklāt pārsteidzošu aktivitāti. Putekļainajos pavedienos, kas stiepjas Ērgļa sirdī, slēpjas aptuveni 700 zvaigžņu aizmetņi.

Attēlā redzamais tumšais mākonis atrodas aptuveni 1000 gaismas gadu attālumā Ērgļa zvaigznājā. Tas aizņem gandrīz 65 gaismas gadu lielu apgabalu. Mākonis ir tik blīvs, ka nevienam no agrākajiem infrasarkano staru teleskopiem nebija izdevies tajā ielūkoties.

Fotogrāfija tapusi 2009. gada 24. oktobrī, izmantojot divus Heršela instrumentus - fotodetektoru masīva kameru un spektrometru (PACS) un spektrālo un fotometrisko attēlošanas uztvērēju (SPIRE). Apgabali, kas attēlā ir izteikti spoži, ir vietas, kur masīvās, jaunās zvaigznes ir izraisījušas ūdeņraža gāzes spīdēšanu.

Vienlaicīgi ar šī attēla publicēšanu tika atklāta OSHI Interneta vietne, kurā tiks publicētas visas Heršela iegūtās fotogrāfijas.

Ērgļa mākoņa attēlā redzami aptuveni 700 gāzu un putekļu kondensāti, kas laika gaitā kļūs par pilnvērtīgām zvaigznēm. Aptuveni 100 no šiem objektiem ir protozvaigznes pēdējās attīstības stadijās. Atliek tikai sākties kodolreakcijām to kodolos un jauna zvaigzne būs piedzimusi. Pārējās 600 vēl nav tik tālu attīstījušās, lai tiktu dēvētas par protozvaigznēm, bet laika gaitā tās varētu kļūt par jauno zvaigžņu paaudzi.

Šis mākonis ir daļa no Goulda jostas, kas ir milzīgs zvaigžņu gredzens, kas apjož naksnīgās debesis. Saules sistēma atrodas gandrīz šī veidojuma pašā centrā. Pirmais, kas pamanīja šo neparasto struktūru 19. gadsimta vidū, bija britu zinātnieks Džons Heršels, Viljama Heršela, kuram par godu nosaukts teleskops, dēls. Bet tikai 1874. gadā Bostonā dzimušais Bendžamins Goulds pievērsa šim gredzenam zinātnieku uzmanību.

Goulda josta sastāv no daudzām O un B klases zvaigznēm, kuras atrodas tādos slavenos zvaigznājos kā Orions, Skorpions un citi. Šajos zvaigznājos atrodas arī ne mazāk ievērojami zvaigžņu veidošanās reģioni, kuru izpēte ir viens no Heršela teleskopa galvenajiem mērķiem. Ērgļa zvaigznāja mākonis ir pirmais no šiem objektiem Goulda jostā. Plānots izpētīt vēl 14 zvaigžņu veidošanās reģionus šajā jostā.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!