ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tiešā tēmējumā?


Publicēts: 4.03.2008

Sidnejas universitātes astronomi jau ilgstoši novēro bināro sistēmu Volfa-Rajē 104, kas atrodas Strēlnieka zvaigznājā. Volfa-Rajē zvaigznes ir karstas, gigantiskas, novecojošas zvaigznes, kas zaudē savu masu. Tās ir kā palaists bumbas mehānisms, kuru katru brīdi tās var pārvērsties par supernovu.

WR 104 var kļūt par supernovu tuvāko simts tūkstošu gadu laikā, kas astronomiskā izpratnē ir niecīgs laika posms. Šīs sistēmas fotoattēli skaidri parāda gandrīz perfektu spirālveida miglāju, kas radies divām zvaigznēm vienai ap otru rotējot un atstājot aiz sevis gāzu asti. Tieši šī spirāle piesaistīja astronomu uzmanību, jo tā liecina, ka supernovas sprādziena gadījumā Zeme varētu atrasties tiešā trāpījumā.

Parasti supernovas sprādziens, kas atrodas 8000 gaismas gadu attālumā, būtu pilnīgi nekaitīgs, sagādājot tikai patīkamu skatu zvaigžņu vērotājiem. Bet WR104 ar savu perfekto spirāli astronomiem liekas aizdomīga. Ja mēs no Zemes redzam perfektu spirāli, tas nozīmē, ka skatamies uz to tieši perpendikulāri rotācijas plaknei, griešanās ass virzienā. Astronoms Pīters Tuthills pastāstīja, ka agrāk ir novēroti supernovu sprādzieni, kad to enerģija fokusējas šaurā un iznīcīnošā gamma staru kūlī, kas vērsts tieši pa sistēmas rotācijas asi. WR104 pieder pie tādu zvaigžņu grupas, kas var radīt šādu gamma staru izverdumu.

Neviens nezina, kad WR104, kas tika atklāta pirms 8 gadiem, kļūs par supernovu, kā arī to, cik masīvs un spēcīgs būs sprādziens. Veids kā abas zvaigznes rotē viena ap otru, astronomiem liek domāt, ka sprādziens nebūs nekas parasts.

... un šādā attālumā gamma staru kūlis var apdraudēt dzīvību uz Zemes.

Patlaban gan nesāksim apsvērt Zemes pārvietošanu, jo nopietnas trauksmes sacelšanai ir nepieciešami ilgstošāki un detalizētāki pētījumi.

"Līdz šim es spirāli uzskatīju par brīnišķīgu formas paveidu, bet tagad mani nepamet sajūta, ka šajā gadījumā mēs skatāmies iekšā šautenes stobrā," piebilda Pīters Tuthills.

The University of Sydney

Komentāri

  1. Aivjans tieši 4.03.2008 domāja šādi:

    "Krievu rulete"






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!