ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Spožuma karaliene


Publicēts: 16.07.2008

Piena Ceļa galaktikas spožākās zvaigznes titulu ilgi piedēvēja Eta Carinea zvaigznei. Tā ir ļoti nestabila un veido spēcīgus izvirdumus. Eta Carinea beigs pastāvēt tuvāko 100 000 gadu laikā, pārvēršoties par spēcīgu supernovu. Spitzera teleskops ir atradis konkurenti šai zvaigznei, kas varētu pārņemt spožuma karalienes kroni.

Pretendente uz spožākās zvaigznes titulu ir atrasta Piena Ceļa galaktikas centrā, kur to sedz biezi putekļu mākoņi. Šī zvaigzne tiek dēvēta par Peonijas miglāja zvaigzni. Tās spožums ir līdzvērtīgs 3,2 miljoniem Sauļu.

Eta Carinea spožums ir līdzvērtīgs 4,7 miljoniem Sauļu. Astronomi apgalvo, ka šīm izdegošajām zvaigznēm ir grūti noteikt spožumu, tādēļ nav izslēgts, ka abas zvaigznes ir vienādi spožas.

"Peonijas miglāja zvaigzne ir apbrīnojams radījums. Šķiet, ka tā ir otrā spožākā zvaigzne galaktikā, un tā atrodas tālu galaktikas centrā," pastāstīja Lidija Oskinova no Potsdamas universitātes Vācijā. "Iespējams, ka galaktikā ir tikpat spožas un vēl spožākas zvaigznes, kuras mēs neredzam."

Astronomi jau agrāk zināja šo zvaigzni, bet tādēļ, ka tā bija apslēpta aiz milzīgiem putekļu mākoņiem, tās patiesais spožums nebija noteikts. Spitzera infrasarkano staru teleskops redz cauri putekļu mākoņiem tajos apgabalos, kuros nav iespējams ielūkoties ar redzamā spektra teleskopiem.

"Infrasarkano staru astronomija atklāj mums neparastus galaktikas centra reģionus," piebilda Oskinova.

Spožākās visuma zvaigznes ir arī lielākās. Peonijas miglāja zvaigznes masa varētu būt 150 līdz 200 Sauļu masas kopā. Tik masīvas zvaigznes ir ļoti retas un ir patiesa mīkla astronomiem, jo neatbilst teorijai par zvaigžņu veidošanos. Saskaņā ar šo teoriju pārāk masīva zvaigzne nespēj turēties kopā un gala rezultātā sadalās par dubultu vai vairāku zvaigžņu sistēmu.

Peonijas miglāja zvaigzne ir zilais milzis, Volfa-Rajē tipa zvaigzne, kuras diametrs 100 reizes pārsniedz Saules diametru. Ja šī zvaigzne atrastos Saules vietā, tā aizņemtu vietu līdz pat Merkura orbītai.

Tik milzīga un masīva zvaigzne knapi turas kopā. Tā nemitīgi izverd matēriju un veido spēcīgus zvaigznes vējus. Šāda tipa zvaigznes mūžs ir ļoti īss - tikai daži miljoni gadi. Zvaigznes radītā vēja ātrums var sasniegt pat 1,6 miljoni kilometru stundā.

Peonijas miglāja zvaigznes liktenis jau ir izlemts. Tā ies bojā uzsprāgstot kā supernova. Oskinova un viņas kolēģi uzskata, ka šis notikums ir gaidāms salīdzinoši drīz.

"Kad šī zvaigzne uzsprāgs, tā izkūpinās visas planētas, kas varētu ap to riņķot," pastāstīja Oskinova. "Tālāk no zvaigznes sprādziens varētu ierosināt jaunu zvaigžņu rašanos."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!