ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Skolniece atklāj jaunu pulsāru


Publicēts: 23.01.2010

Austrumvirdžīnijas vidusskolas skolniece ir atklājusi jaunu pulsāru, izmantojot milzīgā Roberta S. Birda Grīnbenksas radioteleskopa datus.

Saja Blokstone ir 15 gadus veca. Viņa piedalījās projektā, kura ietvaros skolnieki analizēja radioteleskopa datus. 2009. gada 15. oktobrī viņa pamanīja jauno pulsāru. Pēc mēneša Blokstone un NRAO astronomi veica atkārtotus objekta novērojumus, kas apstiprināja, ka tas tiešām ir pulsārs, rotējoša, superblīva neitronu zvaigzne.

"Tas bija fantastiski, kad es sapratu, ka esmu izdarījusi atklājumu," teica Blokstone, kura devās uz Grīnbenksu novembrī, lai piedalītos objekta atkārtotos novērojumos. "Tā bija lieliska pieredze. Es daudz uzzināju par to, kā tiek veikti novērojumi ar šo teleskopu."

Projekts "Pulsāru meklēšanas sadarbība" jeb PSC ir tapis sadarbībā ar Nacionālo radioastronomijas observatoriju (NRAO) un Austrumvirdžīnijas universitāti. Finansējumu nodrošināja Nacionālais zinātnes fonds.

Pulsāri ir kā kosmiskas bākas, kuru radioviļņu staru kūlis tiek raidīts visumā, neitronu zvaigznei griežoties ap savu asi. Pirmais pulsārs tika atklāts 1967. gadā. Grīnbenksas radioteleskops, kas uzsāka savu darbību 2000. gadā, ir viens no vadošajiem instrumentiem pulsāru atklāšanā un izpētē.

Blokstones zinātniskajā karjerā šis pulsārs, iespējams, ir tikai pirmais. "Piedalīšanās PSC projektā ir mani iedrošinājusi piepildīt sapni un kļūt par astrofiziķi," viņa piebilda.

The National Radio Astronomy Observatory

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!