ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Rozetes miglāja jaunās zvaigznes


Publicēts: 18.04.2010

Rozetes miglājs atrodas aptuveni 5000 gaismas gadu attālumā no Zemes. Tas ir saistīts ar milzīgu molekulāro mākoni, kurā ir pietiekami daudz materiāla, lai izveidotos 10 000 Saulei līdzīgu zvaigžņu. Jaunākajā Heršela teleskopa attēlā redzama daļa no miglāja un to ietverošā mākoņa.

Fotogrāfijā redzams, kā zvaigznes, kuru masa desmitiem reižu pārsniedz Saules masu, ietekmē, kur un kā šajā mākonī veidosies jauno zvaigžņu paaudze.

Masīvās zvaigznes, kas "nosaka notikumu gaitu" atrodas attēla labajā pusē, bet šajos viļņu garumos tās nav redzamas. Attēlā redzamās krāsas ataino putekļu temperatūru. Sarkanā krāsa atbilst -263oC, bet zilā - -233oC.

Gaišākie pleķi ir putekļu kokoni, kuros noslēpušās masīvas protozvaigznes. Ar laiku tās kļūs par milzu zvaigznēm, kuru masa daudzkārt pārsniegs Saules masu. Mazākie gaišie punktiņi attēla centrā un sarkanīgākajos apgabalos ir Saulei līdzīgu zvaigžņu aizmetņi.

Eiropas kosmosa aģentūra fotografē Visumu infrasarkano staru spektrā. Šis konkrētais attēls ir trīs dažādu infrasarkano staru spektra viļņu garumu kompozīcija.

Attēls tapis "Heršela OB jauno zvaigžņu objektu pētījuma" projekta ietvaros, kurā tiek meklētas un pētītas jaunās OB tipa zvaigznes, kas kļūs par spožākajām un karstākajām Piena Ceļa galaktikas zvaigznēm.

"Lielas masas zvaigžņu veidošanās reģioni ir reti sastopami un parasti atrodas tālāk nekā zemākas masas zvaigžņu veidošanās reģioni," pastāstīja Frederiks Motte.

Astronomiem nācās gaidīt tādu teleskopu kā Heršels, lai ieraudzītu šos reģionus.

Masīvo zvaigžņu dzimšanas procesu izzināšana ir svarīga, lai izprastu kā to starojums ietekmē apkārtējo mākoni un izraisa nākamo zvaigžņu paaudžu rašanos. Kad astronomi lūkojas uz citām galaktikām, viņi tajās redz spožu un masīvu zvaigžņu veidošanās reģionus. Lai salīdzinātu mūsu galaktiku ar citām, vajag izprast kā masīvās zvaigznes ietekmē Piena Ceļa galaktiku.

"Heršels izpētīs daudzus citus masīvo zvaigžņu veidošanās reģionus, dažos no kuriem veidojas zvaigznes, kuru masa simtiem reižu pārsniedz Saules masu," teica doktors Motte.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!