ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Paātrinātie punduri


Publicēts: 5.12.2007

Baltajiem punduriem veidojoties, tie tiek paātrināti un pārvietojas starpzvaigžņu telpā ar ātrumu, kas saniedz vairākus tūkstošus kilometru stundā. Šādu atklājumu zinātnieki ieguva, izmantojot Habla teleskopu un pētot ļoti senu lodveida klasteri NGC 6397.

Šajā zvaigžņu kopā pārsvarā atradās baltie punduri, kuri sava mūža nogalē ir bijušas īpaši masīvas zvaigznes. Masīvas zvaigznes mēdz atrasties klasteru centrālajā daļā. Attiecīgi zvaigznes mūža beigās izveidojušies baltie punduri jāmeklē klastera centrā. NGC 6397 gadījumā zinātnieki tā arī rīkojās.

Tomēr par lielu pārsteigumu, tika konstatēts, ka jaunizveidotie baltie punduri neatrodas centrā, bet gan lodveida zvaigžņu kopas malās.

"Rezultāti ir pilnīgi pretēji gaidītajam," pastāstīja astronoms Hārvejs Ričers. "Mēs domājam, ka laika posmā, kad zvaigzne pārtop par balto punduri, tā iegūst paātrinājumu (3 līdz 5 km/s) un tādejādi nonāk klastera malā."

Ričers domā, ka paātrinājums rodas pateicoties masas izsviedei, gluži kā raķetēm. Pirms zvaigzne pārtop par balto punduri, tā pārveidojas par sarkano gigantu, kas aptuveni pusi no savas masas izsviež kosmosā. Ja masa tiek izsviesta vairāk vienā virzienā, tad attiecīgi zvaigzne iegūst paātrinājumu.

Dažu planetāro miglāju noverojumos tika konstatēts, ka masa lielākoties tiek izsviesta pretējos virzienos. Ja kādā no virzieniem izveidojas disbalanss un tiek izsviests vairāk matērijas, tad baltais punduris varētu kustēties ātrāk pretējā virzienā.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!