ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kaimiņu loka paplašināšana


Publicēts: 23.03.2006

Astronomu komanda ir atradusi aukstu objektu, kas nav īsi nedz planēta, nedz zvaigzne, kas riņķo ap Zemei relatīvi tuvu esošu zvaigzni.

Objekts ir auksts brūnais punduris, kas riņķo ap sistēmas galveno zvaigzni tikai 12,7 gaismas gadu attālumā no Saules. Tādejādi šī ir trešā līdz šim atklātā Saulei tuvākā sistēma.

Auksti un nespodri ir brūnie punduri, kas ir daudz masīvāki par planētām, bet ir bijuši pārāk mazi, lai kļūtu par pilntiesīgām zvaigznēm. Jaunatklātais brūnais punduris riņķo ap zvaigzni SCR 1845-6357.

“Tas ir ne tikai ļoti tuvu Zemei, bet tas ir arī T klases brūnais punduris, kas ir ļoti auksts brūnais punduris, kas līdz šim ir vienīgais atradums, kas riņķo ap zemas masas zvaigzni,” pastāstīja Bets Billers, kas vadīja izpētes darbus. “Tas ir arī spožākais no šīs temperatūras objektiem, jo atrodas ļoti tuvu.”

Jaunatklātā pundura temperatūra ir 750 grādi pēc Celsija. Tā attālums no centrālās sarkanās zvaigznes ir 672 miljoni kilometru, jeb 4,5 reizes tālāk kā Zeme no Saules.

Tomēr sarkanā zvaigzne un to pavadošais punduris nav Zemei tuvākā sistēma. Tuvākais punduris riņķo ap Epsilon Indi, kas atrodas 11,8 gaismas gadu attālumā. Nākamais atrodas 13 gaismas gadu attālumā.

Viens gaismas gads ir aptuveni 9,7 miljardi kilometru. Zemei tuvākā zvaigzne – Kentaura Proksima - atrodas 4,2 gaismas gadu attālumā.

Billers un viņa komanda cer, ka jaunatrastais punduris palīdzēs labāk saprast šos aukstos objektus, kas iestrēguši starp planētas un zvaigznes izveidošanos.

Studijas tiks turpinātas, lai detalizētāk izpētītu brūno punduri un tā īpašības.

Space.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!