ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gaisma, vējš un uguns


Publicēts: 28.02.2010

ESO jaunakajā publicētajā fotogrāfijā redzams NGC 346, kas ir spožākais zvaigžņu veidošanās reģions Piena Ceļa kaimiņos esošajā galaktikā - Mazajā Magelāna mākonī, kas atrodas aptuveni 210 000 gaismas gadu attālumā Tukāna zvaigznāja virzienā.

Gaisma, vējš un masīvo zvaigžņu karstums ir savērpuši gāzes pavedienus miglājā tā, ka tas atgādina vieglu un caurspīdīgu audumu vai zirnekļa tīklu.

NGC 346 ir reģions, kurā notiek aktīvs darbs. Pēc daudziem, daudziem gadiem tā izskats būs mainījies līdz nepazīšanai. Tur dzims arvien jaunas zvaigznes, kuru radītais starojums un vējš izkaisīs atlikušos putekļus un gāzi, mainot gaisīgā objekta izskatu.

NGC 346 šķērsizmērs ir aptuveni 200 gaismas gadi. Šis objekts tiek klasificēts kā atvērtā zvaigžņu kopa, kas nozīmē to, ka visas tur esošās zvaigznes ir radušās no viena matērijas mākoņa. Miglājs, kas ietver zvaigžņu kopu ir emisijas miglājs, jo tajā esošo gāzi uzkarsējušas jaunās, masīvās zvaigznes, izraisot pašas gāzes spīdēšanu.

Lielākā daļa NGC 346 zvaigznes ir ļoti jaunas. To vecums nepārsniedz dažus miljonus gadu. Spēcīgais vējš, kas plūst no masīvas zvaigznes, ir saspiedis matēriju un tādejādi aizsācis jaunu zvaigžņu dzimšanas vilni. Saspiestajā matērijā veidojas blīvāki apgabali, kur rodas zvaigžņu aizmetņi, kas arvien vairāk uzsūc matēriju, līdz ir sasniegts kritiskais temperatūras un spiediena punkts un protozvaigznē aizsākas kodolrekacijas.

NGC 346 atrodas Mazajā Magelāna mākonī - pundurgalaktikā, kura atrodas aptuveni 210 000 gaismas gadu attālumā no Zemes. Tāpat kā Lielo, arī Mazo Magelāna mākoni var redzēt ar neapbruņotu aci, ja jūs atrodaties dienvidu puslodē. Tās ir unikālas zvaigžņu izpētes laboratorijas, kas atrodas ārpus Piena Ceļa galaktikas robežām.

Attēls fotografēts ar plaša lauka kameru (WFI), kas uzmontēta uz MPG/ESO 2,2 metru teleskopa La Siljas observatorijā Čīlē.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!