ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Derf, Bob, Regi un citi dīvaiņi


Publicēts: 6.10.2008

Esat jebkad domājuši par savas personīgās zvaigznes iegādi? Dažas kompānijas piedāvā iespēju nosaukt kādu zvaigzni jūsu izvēlētajā vārdā. Jūs saņemsiet sertifikātu, kas apliecinās, ka tā ir jūsu zvaigzne, kā arī zvaigžņu atlasu, kurā tā ir redzama. Patiesībā nevienā no oficiālajiem katalogiem šī zvaigzne neparādīsies ar jauno nosaukumu. Nevienā observatorijā jums to parādīt nespēs, jo šis nosaukums eksistēs tikai uz sertifikāta.

Lai arī lielākā daļa zvaigžņu pēdējo gadsimtu laikā saņem tikai kataloga numuru vai labākajā gadījumā grieķu alfabēta burtu piekabinātu zvaigznāja nosaukumam, dažiem cilvēkiem ir izdevies radīt daudz maz paliekošus zvaigžņu vārdus.

Viens no mazākajiem zvaigznājiem ir dienvidu puslodes pārstāvis - Delfīns. Tas ir labi atpazīstams. Zvaigznāju pamatā veido četras zvaigznes, kas izkārtotas dimanta formā. Vēl dažas zvaigznes atrodas zemāk. Citos avotos šis veidojums tiek dēvēts par Ījaba zārku, tomēr tā izcelsme nav pilnībā skaidra. Divām no zvaigznāja zvaigznēm ir ļoti dīvaini nosaukumi - Sualocins un Rotanevs. Pirmo reizi šie nosaukumi parādās 1814. gada Palermo zvaigžņu katalogā. Lielbritānijas astronomam Tomasam Vebbam izdevās uzminēt šo vārdu izcelsmi. Lasot zvaigžņu nosaukumus otrādāk, iznāca vārds Nicolaus Venator, kas ir latinizēta forma Nicollo Cacciatore, kas savukārt bija Palermo observatorijas direktora Giuseppe Piazzi asistents un pēctecis. Nav gan zināms kurš no abiem astronomiem ir pajokojies un piešķīris abām zvaigznēm tik dīvainus nosaukumus, iemūžinot vārdu debesīs.

Vienā no populārākajiem ASV planetārijiem - Haidenā, kas atrodas Ņujorkā, 1960tajos un 1970tajos gados bieži uzstājās doktors Freds Hess. Viņa mīļākais stāsts bija par abiem sicīliešu astronomiem, kas piešķīruši nosaukumus Delfīna zvaigznāja zvaigznēm. Jokojoties viņš apgalvoja, ka ir greizsirdīgs uz itāliešiem un arī vēlas dot vārdu atlikušajām Delfīna zvaigznāja zvaigznēm.

Tā arī iegājās. Planetārijā visi zināja, ka gamma zvaigzne ir Derf, kas ir Fred apgrieztā veidā. Eta zvaigzni Hess nosauca par godu savam draugam, astrofotgrāfam Robertam Littlam, nokrustot zvaigzni par Bob, kas ir saīsinājums vārdam Roberts... un lasās vienādi no abām pusēm.

Ar šo gadījumu zvaigžņu vārda došana nebūt nebeidzās.

Apollo ēras laikā kosmosa kuģis, kas nogādāja cilvēkus uz Mēness, noturējās pareizajā virzienā, izmantojot žiroskopus. Instrumenti mēdza novirzīties un astronautiem nācās tos kalibrēt, izmanotjot 37 zvaigznes.

Pirmajā Apollo lidojumā piedalījās Virdžils Grisoms, Rodžers Čafī un Edvards Vaits. Treniņu laikā, apgūstot šo reklalibrācijas procesu, Grisoms NASA oficiālajā sarakstā iekļāva vēl trīs zvaigznes - Dnoces (Lielā lāča jota jeb Talita), Navi (Kasiopejas epsilons) un Regor (Buras zvaigznāja gamma jeb Suhails).

Interesanti, ka šīs zvaigznes ne tikai turpināja eksistēt nākamajās Apollo misijās, bet pat tika publicētas dažās oficiālajās zvaigžņu kartēs laika posmā no 1960tajiem līdz 1970tajiem gadiem.

Ko nozīmēja šie vārdi? Dnoces ir angļu vārda "second" apgrieztā versija un attiecas uz Edvardu Vaitu II. Navi ir Grisoma otrais vārds - Ivan - apgrieztā veidā. Regor savukārt ir Čafī vārds, bet lasāms no otras puses.

Mūsdienās šie nosaukumi netiek lietoti, bet ir palikuši kā vēl viena interesanta liecība par astronautiem, kuri aizgāja bojā 1967. gada 27. janvārī, kad Apollo 1 komandas modulī uzliesmoja ugunsgrēks.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!