ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Daudzkrāsainā bērnība


Publicēts: 15.02.2010

Jaunākajā Gemini North teleskopa fotogrāfijā redzams dinamiskais un nežēlīgais jaunas zvaigznes rašanās process. Attēls lieliski demonstrē Gemini multiobjektu spektrogrāfa GMOS jauno filtru iespējas.

Miglājs Sharpless 2-106 (Sh2-106) atgādina smilšu pulksteni. Tā ir zvaigžņu dzimšanas vieta, kuru veido spīdoša gāze un gaismu kliedējoši putekļi. Neparasto formu miglājam nosaka ļoti masīva zvaigzne miglāja centrā, kuras radītā vēja ātrums sasniedz 200 km/s. Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka necaurredzamajos mākoņos veidojas jaunas zvaigznes un kādu dienu tur atradīsies zvaigžņu kopa, kura sastāvēs no 50 līdz 150 zvaigznēm.

Miglājs atrodas aptuveni 2000 gaismas gadu attālumā Gulbja zvaigznājā. Tā garums ir 2 gaismas gadi, bet platums - 1/2 no gaismas gada. Tiek uzskatīts, ka centrālā zvaigzne ir aptuveni 15 reizes masīvāka par Sauli un tā sākusi veidoties pirms aptuveni 100 000 gadu.

Jaunākie filtri nodrošina specifisku redzamās gaismas krāsu atfiltrēšanu, ļaujot noteikt inducēta ūdeņraža, hēlija, skābekļa un sēra klātbūtni. Šos filtrus izmanto arī planetāro miglāju un citu galaktiku gāzu sastāva analīzei.

Šajā attēlā violetā krāsa atbilst hēlija II filtram, zilā - sēra II, zaļā - skābekļa III, sarkanā - ūdeņraža alfa filtram. Katra filtra ekspozīcijas laiks ir 900 sekundes.

The Gemini Observatory

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!