ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

CSIRO teleskops atklāj milzu zvaigžņu šūpuli


Publicēts: 10.05.2010

Starptautiska zinātnieku grupa, izmantojot CSIRO tīkla radioteleskopu, ir atklājusi milzīgu gāzu un putekļu mākoni, kurā sācies kolapsēšanās un masīvu zvaigžņu veidošanās process.

Doktors Pīters Bārns no Floridas universitātes pastāstīja, ka astronomiem ir diezgan daudz informācijas, par to, kā veidojas Saulei līdzīgas zvaigznes, bet maz zināšanu par to, kā rodas zvaigznes, kuras ir desmit vai vairāk reižu masīvākas par Sauli.

"Astronomi joprojām debatē par procesiem, kuros rodas šīs milzu zvaigznes," teica Bārns. "Masīvās zvaigznes ir reti sastopamas. Tās sastāda tikai dažus procentus no visām zvaigznēm un veidojas pietiekami lielā skaitā, ja kolapsē patiešām milzīgi gāzu mākoņi un rodas simtiem dažādas masas zvaigznes. Mazākos mākoņos, visticamāk, neveidojas lielas zvaigznes."

Kosmosā ir visai maz reģionu, kuros veidojas masīvas zvaigznes. Lielākā daļa no tiem atrodas vairāk kā 1000 gaismas gadu attālumā, un tādēļ tos ir grūti novērot.

Izmantojot CSIRO Mopra radioteleskopu, kas ir 22 metru antena Austrālijā, pētnieku grupa atklāja milzīgu mākoni, kas sastāv pārsvarā no ūdeņraža gāzes un putekļiem. Mākoņa šķērsizmērs ir aptuveni 3 gaismas gadi. Patlaban tajā ir sācies matērijas kolapss, kura rezultātā varētu izveidoties milzīga zvaigžņu kopa.

Doktors Stjuarts Raiders no Anglo-Austrālijas observatorijas pastāstīja, ka mākoni izdevies atklāt, apsekojot vairāk kā 200 gāzu mākoņus.

"Šādi mākoņi mums ļauj ļoti detalizēti pārbaudīt masīvu zvaigžņu kopu veidošanās teorijas," stāstīja Raiders.

Gāzu mākonis BYF73 atrodas aptuveni 8000 gaismas gadu attālumā Ķīļa miglājā.

Par gāzu mākoņa kolapsu liecina divu molekulu uzvedība. HCO+ un H13CO+ molekulu spektrālās līnijas atklāja, ka gāzei piemītošais ātrums un temperatūra norāda uz kolapsa sākšanos.

Doktore Keita Brūksa pastāstīja, ka Mopra teleskops ir ļoti piemērots gāzu mākoņu ķīmisko procesu un uzbūves izpētei.

"Pārsvarā to izmanto lieliem projektiem, tādiem kā šis, un gandrīz visos Mopra projektos ir iesaistītas starptautiskas zinātnieku grupas," teica Brūksa.

CSIRO teleskopa atklājums tika apstiprināts ar Čīles Atakamas tuksnesī esošo Submilimetru teleskopa eksperimentu (ATSE).

Zinātnieku grupa ir aprēķinājusi, ka gāzes kolapss notiek ar ātrumu 3% Saules masas gada laikā, kas ir viens no lielākajiem novērotajiem ātrumiem.

Papildus novērojumiem radioviļņu spektrā, tika izmantots 3,9 metru Anglo-Austrālijas teleskops, kurš aprīkots ar infrasarkano staru spektra kameru. Iegūtajos attēlos redzamas masīvas, jaunas zvaigznes, kuras jau ir izveidojušās. Arī Spitzer teleskopa un MSX zondes arhīva attēlos ir redzams zvaigžņu veidošanās process šajā mākonī.

BYF73 tika atrasts CHaMP (Augstas un vidējas masas protozvaigžņu skaitīšana) projekta ietvaros, kas ir viens no lielākajiem masīvo zvaigžņu veidošanās reģionu izpētes projektiem mūsdienās.

CSIRO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!