ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Alpha Centauri drošības pārbaude


Publicēts: 12.06.2018

Meklējot dzīvību ārpus Saules sistēmas, izdevīgākās kandidatūras ir tās planētu sistēmas, kuras atrodas tuvāk Saulei. Vistuvākā ir Centaura Alfa, kas atrodas aptuveni 4 gaismas gadu attālumā. Šajā sistēmā mājo trīs zvaigznes, no kurām viena ir Proksima jeb Alpha Cen C, ap kuru atklāta planēta.

Pētījuma ietvaros Čandras rentgenstaru teleskops novēroja Centaura Alfa sistēmu vairāk nekā 10 gadus (reizi pusgadā kopš 2005.gada). Iegūtie dati liecina, ka teorētiskās planētas, kuras riņķotu ap abām spožākajām sistēmas zvaigznēm - Alpha Cen A un Alpha Cen B - visticamāk nesaņemtu intensīvu rentgenstarojumu no sistēmas zvaigznēm.

Centaura Alfa sistēmā atrodas divas salīdzinoši tuvu riņķojošas zvaigznes - A un B, kā arī Alpha Cen C, kas ir sarkanais punduris. C no AB pāra šķir aptuveni 10 000 AV jeb 10 000 reižu lielāks attālums nekā no Saules līdz Zemei. Alpha Cen A ļoti līdzinās Saulei, bet Alpha Cen B ir nedaudz mazāka un blāvāka.

Izredzes saņemt mazāku rentgenstarojumu ir planētām, kuras riņķotu ap Alpha Cen A. Šī sistēma ir pat labvēlīgāka šajā ziņā nekā Saules sistēma. Savukārt ap Alpha Cen B situācija ir nedaudz sliktāka nekā mūsu sistēmas gadījumā. Proksimas tuvumā labāk nedzīvot, jo tas ir aktīvs sarkanais punduris, uz kura bieži novērojami izvirdumi, kurus pavada spēcīgs rentgenstarojums.

Līdz šim vienu planētu ir izdevies atklāt tikai ap Proksimu. Meklējumi ap AB pāri nav vainagojušies ar panākumiem. Planētu medības apgrūtina arī abu zvaigžņu savstarpējais novietojums, jo tās tuvojas viena otrai savā orbītā.

Šajos ilgtermiņa novērojumos tika identificētas cikliskas izmaiņas rentgenstarojuma intensitātē, kas līdzinās Saules 11 gadu aktivitātes ciklam. Dati liecina, ka planētas, kas riņķotu ap Alpha Cen A dzīvībai labvēlīgajā zonā, saņemu mazāku rentgenstaru apjomu nekā līdzīgā zonā ap Sauli riņķojošās. Ap Alpha Cen B esošās planētas saņemtu aptuveni 5 reizes lielāku starojumu. Proksima gadījumā planētas, kas atrodas dzīvībai labvēlīgajā zonā, saņem vidēji 500 reižu intensīvāku starojumu nekā Zeme. Lielu uzliesmojumu gadījumā starojuma intensitāte ir 50 000 reižu lielāka.

Chandra X-ray Center, NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!