ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ābols no ābeles ... krīt tālu


Publicēts: 13.11.2009

Šis ābols no ābeles ir nokritis ārkārtīgi tālu. Zvaigzne, kas atrodas tikai 13 gaismas gadu attālumā no Zemes un ir viena no tuvākajām Saulei, iespējams, nāk no zvaigžņu kopas 17 000 gaismas gadu attālumā.

Kepteina zvaigzni 1897. gadā atklāja Jākobs Kornēlijs Kepteins. Tā ir daudz mazāka un vēsāka par Sauli un atrodas Gleznotāja zvaigznājā. Ar neapbruņotu aci tā nav redzama.

Kepteina zvaigzne pieder sarkano punduru klasei. Tā ir arī Piena Ceļa galaktikas halo zvaigzne. Tā kā tās sastāvā ir mazāk metālu nekā tipiskam M klases sarkanajam pundurim, zvaigzne izskatās nedaudz zilganāka.

Zinātnieki izpētīja 16 zvaigznes, kas pieder pie Kepteina zvaigznes ceļojošās grupas. Tām ir raksturīga retrogrāda kustība un tās ir ļoti vecas. 14 zvaigznēm tika konstatēts līdzīgs sastāvs, kas ir raksturīgs Omega Centauri zvaigznēm, kas ir Piena Ceļa galaktikas visspožākā lodveida zvaigžņu kopa.

Šobrīd arvien populārāks kļūst uzskats, ka Omega Centauri patiesībā ir kādas pundurgalaktikas paliekas. Saplūšanas rezultātā ārējās zvaigznes varēja tikt izkaisītas pa Piena Ceļa galaktiku, tādejādi nonākot arī Saules sistēmas tuvumā.

New Scientist

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!