ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

730 430 000 000 000 000 000 tonnas zelta


Publicēts: 18.07.2013

Cilvēki uzskata, ka zelts ir vērtīgs. Tas ir skaists metāls, kuru plaši izmanto ne tikai juvelierizstrādājumos. Zelts ir reti sastopams gan uz Zemes, gan Visumā. Atšķirībā no tādiem elementiem kā ogleklis un dzelzs, zelts nevar rasties zvaigznes dzīlēs. Tas piedzimst iespaidīgākās katastrofās, kāda tika novērota pirms aptuveni mēneša. Reģistrētais īsais gamma staru uzliesmojums liecināja par divu neitronu zvaigžņu sadursmi.

Neitronu zvaigznes ir pārnovu sprādzienā bojā gājušu zvaigžņu atliekas.

Unikālais starojums, kurš sprādziena vietā bija novērojams vēl dažas dienas, vēstīja, ka iespaidīgajā notikumā radies ievērojams daudzums smago elementu, tai skaitā arī zelta.

"Mēs aprēķinājām, ka divu neitronu zvaigžņu saplūšanas brīdī radās un tika izmests tāds daudzums zelta, kura masa ir aptuveni 10 reizes lielāka nekā Mēness masa. Visai iespaidīgs daudzums skanošā," pastāstīja pētījuma vadītājs Edo Bergers no Hārvardas-Smitsona Astrofizikas centra.

Gamma staru uzliesmojums ir augstas enerģijas starojuma (gamma starojums) uzliesmojums, kas radies ļoti spēcīga sprādziena brīdī. Lielākā daļa šo notikumu ir reģistrēti ļoti lielā attālumā no Zemes.

Bergers un viņa kolēģi pētīja GRB 130603B, kuru no Zemes šķir 3,9 miljardi gaismas gadu. Tas ir viens no tuvākajiem līdz šim novērotajiem uzliesmojumiem.

Gamma staru uzliesmojumi var būt īsi vai gari, atkarībā no uzliesmojuma ilguma. GRB 130603B, kuru 2013. gada 3. jūnijā reģistrēja NASA Swift pavadonis, bija īsāks par divām sekundes desmitdaļām.

Lai arī gamma starojums ilga ļoti īsu brīdi, pēc tā tika novērots lēnām izzūdošs starojums, kurā dominēja infrasarkanais starojums. Tā spožums un uzvedība neatbilda tipiskam "pēcstarojumam", kas rodas, kad daļiņas lielā ātrumā saduras ar apkārtējo vidi.

Starojuma īpašības liecināja, ka tā avots ir eksotiski radioaktīvie elementi. Ar neitroniem bagātais materiāls, kas tiek izmests neitronu zvaigžņu sadursmes brīdī, var radīt šādus elementus, kuru sabrukšanas laikā rodas starojums, kurā dominē infrasarkanais starojums kādu novēroja izpētes grupa.

"Mēs meklējām norādes, kas ļautu saistīt īso gamma staru uzliesmojumu ar neitronu zvaigžņu sadursmi. GRB 130603B radioaktīvais starojums varētu būt šāda norāde," paskaidroja pētījuma līdzautore Ven-fai Fonga.

Pētījumā tika noskaidrots, ka gamma staru uzliesmojumā kosmosā tika izmesta matērija, kuras masa ir aptuveni 1/100 daļa no Saules masa. Kombinējot iespējamo zelta masu, kas tika radīta šajā sprādzienā, ar šādu sprādzienu iespējamo skaitu, zinātnieki secināja, ka viss zelts, kas sastopams Visumā, varēja rasties šādu sprādzienu rezultātā.

"Pārfrazējot Karlu Sagānu, kas teica, ka mēs visi esam zvaigžņu putekļi, mēs varam teikt, ka juvelierizstrādājumi ir zvaigžņu sadursmju putekļi," teica Bergers.

Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Komentāri

  1. anna tieši 18.07.2013 domāja šādi:

    nu ko, tad tik jalaiž pakaļ un kads paliks stāvus bagāts






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!