ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zvaigžņu spoki no Spitzer


Publicēts: 3.11.2013

Ap "ķirbīšsvētkiem" jo īpaši populāri kļūst dažādi spoku stastiņi un fotogrāfijas. Lai iekļautos kopējā stilā, arī NASA cenšas pielāgot publiskojamo saturu Helovīna tematikai. Šoreiz spokainu trijotni piedāvā NASA Spitzer teleskopa komanda.

Visi trīs spokainie veidojumi ir planetārie miglāji, kas veidojas Saulei līdzīgas zvaigznes dzīves noslēgumā, kad kosmosā tiek izmesti zvaigznes atmosfēras ārējie slāņi.

Zvaigznes, kuru masa ir tuva Saules masai, mirst līdzīgi. Zvaigzne noveco, iztērē lielāko daļu degvielas, pārtop sarkanajā milzī un galu galā ārējos slāņus izmet kosmosā. Zvaigznes karstais kodols turpina spīdēt un tā spēcīgais ultravioletais starojums izgaismo izmesto materiālu, uz astronomiski īsu brīdi ļaujot ieraudzīt brīnišķīgās, ēteriskās figūras.

Atvērtā Galvaskausa miglājs

Apaļais planetārais miglājs PMR 1 tiek dēvēts par Atvērtā Galvaskausa miglāju. Tas atrodas aptuveni 5000 gaismas gadu attālumā Buras zvaigznājā.

Jupitera Spoka miglājs

NGC 3242 atrodas aptuveni 1400 gaismas gadu attālumā Hidras zvaigznājā.

Mazais Hanteles miglājs

Šis planetārais miglājs NGC 650 atrodas aptuveni 2500 gaismas gadu attālumā Perseja zvaigznājā. Atšķirībā no iepriekšējiem, apaļajiem planetārajiem miglājiem, šim ir raksturīga bipolāra forma, kura izveidojusies pateicoties blīvam un biezam putekļu diskam, kas ieskauj mirstošo zvaigzni.

The Spitzer Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!