ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Superplanetārais miglājs


Publicēts: 24.08.2009

Starptautiska zinātnieku komanda no Austrālijas un ASV profesora Miroslava Filipoviča vadībā ir atklājuši jauna tipa objektu, kuru nodēvējuši par "superplanetāro miglāju".

Planetārie miglāji ir gāzu un putekļu čaulas, kuras aizplūst prom no Saulei līdzīgas zvaigznes tās dzīves noslēgumā.

Komanda pētīja Magelāna mākoņus, kas ir Piena Ceļa galaktikas pavadoņi, izmantojot CSIRO radioteleskopus. Tika novērots, ka 15 radio starojuma avoti atbilst agrāk optiskajā spektrā atrastajiem planetārajiem miglājiem.

Šie jaunā tipa objekti ir neparasti spēcīgi radio starojuma avoti. Līdz šim planetārie miglāji ir atrasti ap Saules izmēra zvaigznēm. Iespējams, ka jaunā tipa objekti ir līdzīgas čaulas, kas izveidojušās ap smagākām zvaigznēm.

Filipoviča vadītā komanda uzskata, ka šie "superplanetārie miglāji" varētu atrisināt tā dēvēto "zudušās masas problēmu" jeb planetāro miglāju neesamību ap zvaigznēm, kas ir nedaudz masīvākas kā Saule. Līdz šim atklātie planetārie miglāji ir atrasti ap zvaigznēm, kuru masa ir aptuveni 0,6-0,3 reizes mazāka par Saules masu.

Jaunā tipa miglāji ir saistīti ar zvaigznēm, kuru masa aptuveni 8 reizes pārsniedz Saules masu. Miglāja materiāla masa, kas novērota ap šīm zvaigznēm, ir aptuveni 2,6 reizes lielāka par Saules masu.

"Mēs bijām šokēti," teica Filipovičs. "Neviens necerēja atrast šos objektus radio viļņu spektrā, izmantojot mūsdienās pieejamos radioteleskopus. Mēs turpinājām pētījumus aptuveni 3 gadus, līdz bijām 100% pārliecināti, ka tie tiešām ir planetārie miglāji."

Daži no šiem 15 jaunatklātajiem miglājiem ir aptuveni 3 reizes spožāki par jebkuru zināmo Piena Ceļa galaktikas miglāju. Tomēr, lai ieraudzītu šos miglājus pietiekami detalizēti, astronomiem būs jāgaida līdz būs uzcelts jaunais Kvadrātkilometra masīvs, kurš varētu atrasties vai nu Āfrikā, vai Austrālijā.

Royal Astronomical Society

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!