ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mūžam mainīgā


Publicēts: 22.04.2013

Visums nav statisks. Lai arī bieži vien cilvēka mūža garumā izmaiņas mēs nespējam pamanīt, tās notiek nemitīgi. Mūsdienās, kad astronomiskos novērojumus var veikt arvien vairāk un vairāk, ir vieglāk iemūžināt pat nelielas izmaiņas vietās, kur dzimst jaunas zvaigznes un planētas.

Zilganā, vēdeklim līdzīgā veidojuma apakšējā daļa labajā pusē ir izgaismota. Tur slēpjas jauna zvaigzne V* PV Cephei jeb PV Cep. Pateicoties miglāja neparastajai formai, šis ir viens no iecienītākajiem vaļasprieka astronomu aplūkotajiem objektiem. Miglājs GM 1-29 jeb Gjulbudaghiana miglājs mainās strauji. Jau pēc dažiem mēnešiem tas izskatās savādāk nekā agrāk. Arī zvaigznes spožums ir mainīgs.

1952. gadā fotografētajos attēlos bija redzama tikai strīpa, kas atgādināja komētas asti. Pēc aptuveni 25 gadiem fotografētajos attēlos tā jau bija pazudusi. Tās vietā bija redzams zilgans, vēdeklim līdzīgs miglājs. 25 gadi astronomiskajos mērogos ir ļoti īss periods, tādēļ astronomi domā, ka komētas astei līdzīgais veidojums ir bijis pārejošs fenomens, piemēram, masīva zvaigznes izvirduma atliekas.

Laikā, kad bija vērojams komētas astei līdzīgais veidojums, zvaigzne kļuva spožāka. Tās starojums sāka izgaismot jaunizveidoto miglāju. Iespējams, ka spožuma palielināšanās ir saistīta ar fāzi, kad zvaigzne sākusi dedzināt ūdeņradi, kas nozīmē, ka tā ir sasniegusi briedumu.

Tiek uzskatīts, ka PV Cep ieskauj gāzu un putekļu disks, kas neļauj gaismai izplatīties visos virzienos. Iespējams, ka gaisma, kas spēj izspraukties cauri šim diskam, ir izgaismojusi tikai daļu no apkārtējā mākoņa, radot neprastās formas miglāju.

PV Cep atrodas Cefeja zvaigznājā aptuveni 1600 gaismas gadu attālumā.

 

Space Telescope

Komentāri

  1. cydonia tieši 23.04.2013 domāja šādi:

    būtu interesanti salīdzināt ar 1952.gada bildi. diez ir pieejama?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!