ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Miglāja divas sejas


Publicēts: 9.04.2010

ESO publicējusi mazpazīstama miglāja Gum 19 attēlu. Infrasarkano staru diapazonā šis blāvais miglājs izskatās ļoti interesanti. Viena tā puse ir tumša, otra - gaiša, kuru izgaismo milzu zvaigzne V391 Velorum. Šajā miglājā notiek aktīva jaunu zvaigžņu veidošanās. Pēc vairākiem miljoniem gadu V391 Velorum beigs savu dzīvi kā pārnova, izmainot Gum 19 patreizējo izskatu.

Gum 19 atrodas Buras zvaigznājā aptuveni 22 000 gaismas gadu attālumā. Savu nosaukumu miglājs ieguvis par godu Austrālijas astrofiziķim Kolinam Gamam (Gum), kurš veica pirmo dienvidu puslodes HII reģionu uzskaiti, publicējot savus atklājumus 1955. gadā. HII ir reģioni, kuros esošā ūdeņraža gāze atrodas jonizētā stāvoklī. HII reģioniem raksturīgs specifisks starojums.

Gluži kā Zemes mākoņi, arī kosmiskie mākoņi laika gaitā maina savu formu, lai gan tas notiek ārkārtīgi lēni, ja salīdzina ar cilvēka mūža garumu.

Ja uzmanīgi aplūko Gum 19 miglāju, tad šķiet, ka tā ir bulta ar tumšāku galu. Dažiem tā atgādina zivi, kas iekrāsota divos toņos.

Jaunākais Gum 19 attēls iegūts ar infrasarkano staru diapazona instrumentu SOFI, kas uzmontēts uz ESO Jaunās tehnoloģijas teleskopa (NTT), kas atrodas Lasiljas observatorijā Čīlē.

Gum 19 mākoņu jonizāciju rada tur esošās milzu zvaigznes, no kurām ievērojamākā ir V391 Velorum, kuras virsmas temperatūra ir aptuveni 30 000oC. Tā ir klasificēta kā maiņzvaigzne. V391 Velorum spožuma maiņa tiek saistīta ar regulāru matērijas izsviedi.

Tik masīvas zvaigznes kā V391 Velorum nedzīvo ilgi. To mūža ilgums ir aptuveni 10 miljoni gadu. Pēc tam tās uzsprāgst kā pārnovas, uz mirkli spožumā pārspējot visu galaktiku. Sprādzienā izmestā karstā matērija uz visiem laikiem izmainīs miglāja tumšo un gaišo seju līdz nepazīšanai.

Lielā milzeņa V391 Velorum tuvumā turpinās jaunu zvaigžņu aizmetņu veidošanās. Pēc dažiem miljoniem gadu tās būs pietiekami masīvas un blīvas, lai to kodolā aizsāktos kodolreakcijas. Šo jauno zvaigžņu vēji turpinās mainīt miglāja formas.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!