ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Akvarelis - R Coronae Australis


Publicēts: 5.07.2010

Šis iespaidīgais attēls, kurā redzams reģions ap zvaigzni R Coronae Australis, fotografēts ar Plaša lauka kameru (WFI), ar kuru aprīkots 2,2 metru MPG/ESO teleskops La Siljas observatorijā Čīlē.

R Coronae Australis atrodas netālu esošajā zvaigžņu veidošanās reģiona centrālajā daļā. To ieskauj zilganie, atstarojošie miglāji un milzīgi putekļu mākoņi. Attēls, kurš ļoti detalizēti atklāj vienu no vistuvākajiem zvaigžņu veidošanās reģioniem, veidots, kombinējot 12 atsevišķas fotogrāfijas.

Attēlā redzamais apgabals aizņem tādu pašu laukumu debesīs kā pilns Mēness un atbilst 4 gaismas gadiem miglājā. Miglājs atrodas aptuveni 420 gaismas gadu attālumā Dienvidu vainaga zvaigznājā. Zvaigžņu dzimšanas reģions nosaukts centrā esošās zvaigznes R Coronae Australis vārdā. R Coronae Australis ir viena no jaunajām zvaigznēm šajā reģionā, kuru spožums ir ļoti mainīgs. Šīs zvaigznes joprojām ieskauj putekļu un gāzu mākoņi.

Spēcīgais zvaigžņu starojums mijiedarbojas ar apkārtējo gāzi. Tas tiek atstarots vai atkārtoti izstarots citā viļņu garumā. Šie sarežģītie procesi, kuri ir atkarīgi no starpzvaigžņu vides un zvaigžņu īpašībām, nosaka miglāja krāsas. Zilie miglāji pārsvarā rodas zvaigžņu gaismai atstarojoties no smalkām putekļu daļiņām. Jaunās R Coronae Australis zvaigznes pēc masas līdzinās Saulei. To ultravioletais starojums nav pietiekams, lai jonizētu apkārtējo ūdeņradi tādā daudzumā, lai veidotos emisijas miglājs, kuram piemīt raksturīgā sarkanā krāsa.

Ļoti labi redzams ir milzīgais putekļu mākonis, kurā atrodas atstarojošais miglājs. Izsmalcinātās krāsas un dažādās putekļu mākoņu struktūras atgādina impresionista gleznu. Izteikti tumša josla vijas šķērsām attēlam no centra uz apakšējo kreiso stūri. Tur iekšienē esošo jauno zvaigžņu gaismu pilnībā absorbē tumšie putekļi. Šos objektus var ieraudzīt, izmantojot infrasarkano staru diapazona kameru.

R Coronae Australis nav saskatāma ar neapbruņotu aci, bet mazo, diadēmai līdzīgo zvaigznāju var viegli ieraudzīt tumšās debesīs. Tas atrodas blakus lielākajam Strēlnieka zvaigznājam.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!