ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Reģistrēta divu melno caurumu saplūšana .. atkal


Publicēts: 28.09.2017

Melno caurumu saplūšanas rezultātā radušies gravitācijas viļņi pirmo reizi tika reģistrēti nedaudz vairāk kā pirms gada. Toreiz bija pieejama tikai divas gravitācijas viļņu laboratorijas. 2017.gada 14.augustā plkst. 13:30 pēc Latvijas laika gravitācijas viļņus reģistrēja jau trīs vietās - divās LIGO laboratorijās un Virgo laboratorijā, kas atrodas Itālijā.

Notikumā bija iesaistīti divi melnie caurumi, kuru masa 31 un 25 reizes pārsniedza Saules masu. Saplūšana notika aptuveni 1,8 miljardu gaismas gadu attālumā un tās rezultātā radās viens melnais caurums, kura masa 53 reizes pārsniedza Saules masu. Aptuveni 3 Saules masas tika pārvērstas gravitācijas viļņu enerģijā un izplatījās Visumā.

Tā kā saplūšanu reģistrēja trīs uztvērēji, tad daudz precīzāk varēja noteikt gan attālumu, gan arī debesu apgabalu, kas GW170814 gadījumā ir tikai 60 kvadrātgrādi jeb aptuveni par 10 reizēm mazāks apgabals nekā izmantojot tikai divus LIGO uztvērējus. Šī precizitāte ir svarīga, jo atsevišķos notikumos varētu izdalīties enerģija elektromagnētiskajā diapazonā, kuru varētu reģistrēt ar kādu no esošajiem intrumentiem.

GW170814 apgabalā turpmākos novērojumus veica 25 partnerorganizācijas, bet nekādas izpausmes elektromagnētisko viļņu diapazonā netika konstatētas, kas bija gaidāms divu melno caurumu saplūšanas gadījumā. Gaisma (nekāda) šāda tipa notikumos neizdalās.

Nākamais novērojumu periods plānots 2018.gada rudenī.

The National Science Foundation

Komentāri

  1. Aivis tieši 30.09.2017 domāja šādi:

    Cepuri nost, ka šādus novērojumus var veikt.
    Jautājums kontekstā - vai gravitācijas viļņu ātrums ir vienāds ar gaismas ātrumu?

  2. cydonia tieši 22.10.2017 domāja šādi:

    >Aivis
    mēs domājam ka Vg = c.
    taisnības labad var pieminēt, ka pēdējos pāris gadsimtos ir bijis ļoti daudz spekulāciju par šo jautājumu. tai skaitā ka gravitācija izplatāas ar bezgalīgu ātrumu. gravitācijas viļņu reģistrēšana stipri ierobežo minējumus. šobrīd jautājums par gravitācijas viļņu izplatību ir saistīts ar hipotētisko gravitonu masu. ja masa ir 0, tad gravitācijas viļņi izplatās ar gaismas ātrumu. ja gravitoniem ir masa, tad ar mazāku. bet ņem vērā, šie eksperimenti ļāva arī novērtēt maximālo gravitonu masu un šobrīd tā ir apmēram 1E-58 kg, kas ir neptverami maz. respektīvi, ar lielu varbūtību izrādīsies ka gravitonu masa ir 0, un sekojoši, gravitācijas viļņi izplatās ar gaismas ātrumu.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!