ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Melno caurumu sākotne


Publicēts: 25.05.2016

Ja neskaita tumšo enerģiju un tumšo matēriju, melnie caurumi noteikti ir vieni no noslēpumainākajiem objektiem Visumā. Gadiem ilgi astronomi ir mēģinājuši saprast, kā pirmie supermasīvie melnie caurumi izveidojās tik neilgi pēc Lielā Sprādziena. Iespējams, ka, izmantojot Habla, Spitzer un Chandra teleskopu novērojumus, Itālijas astronomiem ir izdevies iedvest skaidrību šajā jautājumā.

Fabio Pakuči (Scuola Normale Superiore, Piza, Itālija) vadītā komanda identificēja divus objektus Visuma pirmsākumos, kas ir līdz šim labākie supermasīvo melno caurumu aizmetņu kandidāti. Tie ir konstatēti mazāk kā miljards gadus pēc Lielā Sprādziena un to sākotnējā masa varēja būt aptuveni 100 000 reizes lielāka par Saules masu.

Šobrīd pastāv divas teorijas, kas skaidro, kā agrīnajā Visumā veidojās supermasīvie melnie caurumi. Vienā variantā supermasīvie melnie caurumi veidojas, saplūstot zvaigžņu masas melnajiem caurumiem, kuru masa desmitiem līdz simtiem reižu pārsniedz Saules masu. Zvaigžņu masas melnie caurumi veidojas, kolapsējot ļoti masīvām zvaigznēm. Šādā gadījumā melnajiem caurumiem vajadzēja augt ļoti strauji, lai sasniegtu masu, kāda piemita atklātajiem supermasīvajiem melnajiem caurumiem agrīnajā Visumā.

Otras teorijas gadījumā supermasīvo melno caurumu aizmetņi, kuru masa simtiem tūkstošiem reižu pārsniedza Saules masu, varēja izveidoties, kolapsējot milzīgiem gāzu mākoņiem Visuma pirmsākumos.

"Ir daudz pretrunas par to, kuru no ceļiem ir gājušie šie melnie caurumi," teica pētījuma līdzautors Andrea Ferara. "Mūsu rezultāti liecina par labu vienam variantam, ka melnie caurumi izveidojās jau ar lielu masu un tālāk auga normālā ātrumā, nevis sākumā bija maziņi un tad ļoti strauji izauga."

Lai arī abi melno caurumu aizmetņu kandidāti atbilst teorētiskajiem modeļiem, nepieciešams turpināt pētījumus, lai apstiprinātu atradumu. Lai saprastu, kura no supermasīvo melno caurumu veidošanās teorijām ir pareiza, nāksies sameklēt vēl vairāk kandidātu. Lielas cerības tiek liktas uz Džeimsa Veba un Eiropas Ekstrēmi Lielo teleskopiem, kuru izšķirtspēja ļaus ielūkoties vēl tālākā Visuma pagātnē un ieraudzīt mazākus melnos caurumus.

Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!